Actiegroep ‘Geen 4 Mei Voor Mij’ wil tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam de twee minuten stilte verstoren met een lawaaidemonstratie. Ze hebben een oproep op Facebook gezet en een handvol mensen heeft al aangegeven te willen komen. Maar Burgemeester Van Aartsen heeft de demonstratie verboden. De actiegroep is nu naar de rechter is gestapt en morgen is er een kort geding.

De actiegroep is het er niet mee eens dat tijdens de herdenking bijvoorbeeld ook Nederlandse militairen worden herdacht, die eind jaren veertig in Indonesië oorlogsmisdrijven hebben gepleegd. De initiatiefnemer van de actie, Rogier Meijerink, beroept zich op het recht om te demonstreren. “Een vrijheid die te danken is aan de mensen die men op 4 mei pretendeert te herdenken.”

Over de initiatiefnemer

Rogier Meijerink heeft al vaker voor de rechter heeft gestaan. In 2013 werd hij veroordeeld omdat hij als brein gezien werd van de krakersrellen in Utrecht. Bij die rellen werden het stadhuis en agenten met verfbommen en vuurwerk bekogeld. ij Bij die rechtszaak gaf hij nog aan weinig vertrouwen te hebben in het Nederlandse rechtssysteem. Nu stapt hij dus zelf naar de rechter.

Weinig begrip voor actie

Weinig mensen kunnen begrip opbrengen voor het feit dat deze actie juist tijdens die twee minuten stilte, toch een bijna heilige traditie in ons land, wil actievoeren. Op Facebook is een tegenactie begonnen: ‘ikben2minutenstil’. Deze actie is al door meer dan 160.000 mensen gesteund. 

Morgen bepaalt de rechter tijdens een kort geding of het verbod van de Amsterdamse burgemeester Jozias van Aartsen terecht is of niet. Hoe worden de kansen ingeschat? Het staat niet in de wet dat je twee minuten stil moet zijn, maar Emeritus Hoogleraar Staats- en bestuursrecht Jit Peters kan zich geen rechter voorstellen die deze demonstratie zal toestaan. "De burgemeester is verantwoordelijk voor het voorkomen van wanordelijkheden. Dat is de enige grond waarop hij de actie kan verbieden. En deze actie gaat waarschijnlijk grote wanordelijkheden geven, er kan paniek uitbreken waardoor gewonden kunnen vallen."

Het recht om te demonstreren is erg belangrijk in Nederland. Toch denkt Peters dat een verbod wel mogelijk is. "Het recht blijft ongeschonden als er op een andere plek op een ander moment gedemonstreerd mag worden. Alleen het verstoren van de herdenking op de Dam, dat mag niet."