Kant en strikjes, van oudsher dé basis voor erotische lingerie, zijn in haar werk volstrekt taboe. In plaats daarvan maakt Marlies Dekkers (52) volop gebruik van strakke lijnen en bh-bandjes. Met haar wereldberoemde ontwerpen wil Dekkers vrouwen seksuele emancipatie aanreiken. “Lingerie moet een vrouw in de eerste plaats zelfvertrouwen geven, en geen lustobject van haar maken.” Dekkers boodschap is door de huidige MeToo-discussie actueler dan ooit.

Inmiddels is het alweer 25 jaar geleden sinds Marlies Dekkers (52) haar eigen merk oprichtte. Ze is nog maar net afgestudeerd als ze in de jaren negentig doorbreekt met haar eerste lingerielijn. Het kenmerkende ontwerp van een bandje boven de bh wordt al gauw een wereldwijde hit: internationale beroemdheden als Britney Spears, Madonna, Rihanna en Lady Gaga dragen haar creaties.

Inmiddels zijn de vrouwelijke kledingstukken een begrip in de lingeriewereld. Maar Dekkers staat ook bekend als een feministe die vrouwen op een positieve manier wil belichten. Al in haar eerste ontwerpen, zoals de blotebillenjurk en de spinnenwebbh, rekent Dekkers af met het imago van gewillige vrouwen in sexy lingerie om zo de partner te behagen. Haar ontwerpen zijn geïnspireerd op haar eigen visie op het leven; de collecties omarmen de vrouwelijke schoonheid. “Het is mijn doel om vrouwen meer zelfvertrouwen te geven”, zegt Dekkers.

Feminisme: van de Dolle Mina’s tot aan Madonna

De link tussen lingerie en feminisme bestaat al langer. In de jaren zeventig werden vrouwelijke kledingstukken bewust verworpen onder leiding van de Dolle Mina’s. Het was een symbool voor gelijke rechten voor de vrouw, vrij zijn in eigen keuzes en baas zijn in eigen buik. Parallel met meer vrijheid voor het lichaam werden de bh’s speelser, sloten nauwer aan het lichaam of waren ze zelfs doorzichtig.

Lingerie is altijd aan feminisme gekoppeld geweest”, ziet Dekkers. “Het is een symbool van daad. In de jaren zeventig zag je dat bh’s werden afgestoten, maar twintig jaar later was het juist een kledingstuk dat moest worden uitgedragen. Een voorbeeld is de iconische punt-bh van Madonna.”

In 2016 maakte Dekkers de film ‘The Awakening’, waarin ze een ode brengt aan de de vrouw en haar innerlijke kracht. Met de film wil ze laten zien dat vrouwen zelf de baas zijn over hun toekomst en dat ze moeten geloven in zichzelf. Voor de lingerieontwerper is het dan ook van belang om invulling te geven aan wat zij 'hedendaags feminisme' noemt, zegt ze in een interview met BNR. “In de derde feministische golf gaan we het leven. De eerste twee hebben het bevochten, wij moeten het nu leven. Hoe regel je het thuis met de kinderen? Dat weten we nog niet zo goed en dat moet met vallen en opstaan.

Doorgaan na een faillissement: ‘Online ben ik verder dan ooit’

De wereld, en Dekkers zelf, heeft in de tussentijd niet stilgestaan. Sinds haar eerste lingerielijn op de markt verscheen in 1997 is er voor Marlies Dekkers veel veranderd in de wereld van de lingerie. Door de economische crisis hebben lingeriespeciaalzaken moeizame jaren achter de rug. Ook Dekkers werd niet gespaard: ze stond in 2013 voor hete vuren toen haar bedrijf failliet werd verklaard. 65 werknemers verloren hun baan. Met behulp van een nieuwe investeerder kon het bedrijf, dat een schuld van 18 miljoen had opgebouwd, een doorstart maken.

Marlies Dekkers krabbelde weer op en ook na haar zakelijke val blijft ze even gedreven en ambitieus als altijd. Achter de schermen wordt nog steeds hard gewerkt om haar ooit zo succesvolle lingeriebedrijf erbovenop te helpen. Er is minder personeel en een groot deel van haar winkels is dicht. “Online ben ik verder dan ooit”, aldus Dekkers. “Tegenwoordig verkoop ik 50 procent via internet en 50 procent in fysieke winkels. Toch zijn we in omzet nog niet waar we waren in de hoogtijdagen. Maar ik heb volop inspiratie.” Ze wijst naar haar eigen bh. “Het is fantastisch hoeveel je kunt variëren op een aantal kleine vierkante centimeters.”

De opvolger van Marlies Dekkers?

Een opvolger zoekt ze nog niet, maar in de coulissen werkt dochter Zilver al hard mee in het bedrijf. Op haar eigen initiatief loopt ze nu stage. “Dat ben ik zelf nog aan het verwerken”, lacht Dekkers. “Mijn dochter zei altijd: ‘Het is niet mijn ambitie om jou op te volgen’. Maar een jaar geleden veranderde dat. En dat vind ik heel bijzonder.”

Zilver glimlacht. Haar doel is duidelijk: “Mijn droom is om over 25 jaar te staan waar mijn moeder ook staat”.