De komende weken moeten 29 mannen zich voor de rechter verantwoorden in de Valkenburgse loverboy-zaak. Ze worden vervolgd voor seks met een minderjarige, hen hangt zes tot twaalf maanden cel boven het hoofd. Het is voor het eerst dat het OM deze straffen kan eisen. Een nieuwe richtlijn rond prostitutie met minderjarigen is in juni van kracht geworden. 

De mannen vrezen hun rechtszaak; ze zijn bang dat een eventuele celstraf hun leven volledig over hoop zal gooien. EenVandaag deed een rondgang langs de advocaten die de komende weken hun cliënten moeten bijstaan in de zaal. Aan de vooravond van het proces vertellen twee van hun hun kant van het verhaal. 

Zaak Valkenburg

De zaak rond de 16-jarige “Kimberley” schokte afgelopen januari ons land. Het meisje zou, onder invloed van loverboy Armin A., tegen betaling met zo’n 80 mannen seks hebben gehad. Het meisje verdween uit haar ouderlijk huis, een privédetective vond haar uiteindelijk in een hotelkamer in Valkenburg waar ze tussen 23 september en 14 oktober werd geprostitueerd. Kimberley, wat niet haar echte naam is, zit sindsdien in een speciale opvang voor loverboyslachtoffers. 

Behalve vervolging van loverboy Armin A., zette het Openbaar Ministerie ook groot in op strafrechtelijke vervolging van de klanten van het meisje. Het OM riep de mannen op zich vrijwillig te melden op het bureau, anders zouden zij als het moet zelfs thuis of op het werk worden gehaald. Twee mannen pleegden zelfmoord, mogelijk onder druk van deze aankondiging. Sindsdien lijkt de toon van het het OM gematigd.  

Sommigen meldden zichzelf op het bureau. Een aantal anderen werd gebeld; zij stonden in de telefoon die bij Armin A. werd aangetroffen. Hij werd afgelopen week veroordeeld tot 2 jaar cel. Zijn zaak zal losstaan van die van de klanten. Veel van dat soort zaken zijn er alleen nog niet geweest. In een eerdere zaak in Amersfoort werden twee klanten veroordeeld tot een 1 dag celstraf en een taakstraf van 180 uur.

Voor de rechter

Voor de klanten, nu verdacht in een zaak rond een minderjarige prostituee, worden de komende weken spannend. Sommigen vertelden het niet thuis of op het werk; een celstraf moet daar worden uitgelegd. Ze zijn gespannen. EenVandaag blikt met hun advocaten vooruit en terug. Wat gebeurde er in die kamer? En; hoe kijken ze naar de zaak en hoe er met de opsporing is omgegaan? 

EenVandaag praat erover met Ivo van de Bergh van Weening advocaten en advocaat Frank Teerling. De komende weken staan zij in de rechtbank voor hun cliënten.

Ook spreken we Corinne Detmeijer, Nationaal rapporteur Mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Zij onderzoekt de uitspraken van rechters in zaken waarbij minderjarige prostituees betrokken zijn.