Onderzoekers hebben een Nederlands scheepswrak uit het begin van de 16de eeuw gevonden. Het is de oudste vondst van een zeevarend schip in Nederlandse wateren ooit. Ook in 1997 werd er een bijzonder schip gevonden. Ditmaal niet ter zee, maar op het land.

Onder de rook van Utrecht werd in 1997 een Romeins schip van 2000 jaar oud aangetroffen. Die resten werden op een wel heel bijzondere manier ontdekt. "Het gerucht gaat dat een historicus in een trein zat en een stuk hout op het land uit zag steken", vertelt hoogleraar Maritieme Archeologie André van Holk. "Vervolgens is men, waar nu de wijk Leidsche Rijn ligt, gaan onderzoeken en zag men al snel dat het hier om iets speciaals ging"

'Hier doe je het voor'

André van Holk was destijds projectleider en moest de berging en opgraving van het Romeinse schip in goede banen leiden. "Hier doe je het voor als archeoloog. Ik moet bekennen dat het kippenvel af en toe tot in mijn nek stond. Het was heel spannend", zegt Van Holk.

De vondst van het Romeinse schip was extra speciaal omdat er nog een groot deel van de inventaris intact bleek te zijn. Daar was in die tijd ook Andre Van Holk zeer verheugd over: "Het was super opwindend. Toen we begonnen met graven, kwamen we in een zeer vroeg stadium al bijzondere houten objecten tegen. Er zat bijvoorbeeld een hele mooie houten kist tussen. Het is echt heel speciaal dat dit soort oude spullen worden gevonden."

De vondst in de Waddenzee

Het scheepswrak wat vandaag werd gepresenteerd, is gevonden tijdens het ruimen van zeecontainers, die overboord sloegen van de MSC Zoe in de nieuwjaarsnacht. Tijdens de bergingsoperatie zijn koperplaten en houten balken aangetroffen. De houten balken blijken nu afkomstig te zijn van een schip met een gladde romp van waarschijnlijk 30 meter lang. Het schip vervoerde koperen platen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat het gevonden scheepswrak verder onderzoeken

Volgens Van Holk moeten we de vondst in de Waddenzee wel in het juiste perspectief plaatsen: "Het is een spectaculaire vondst, maar we hebben in het verleden al veel vaker mooie dingen naar boven gehaald. Die zijn onder andere te bewonderen in het Provinciaal Depot voor Bodemschatten in Lelystad."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.