Eén van de grootste videoplatformen van China, Douyin, heeft alle video's van de peutertekenfilm Peppa Pig verwijderd. Volgens de Global Times, het nieuwsmedium dat gerund wordt door de staat, zou het programma 'een negatieve invloed' kunnen hebben op de jongste generatie als ze er te veel aan blootgesteld werden. De allereerste kinderserie die door YouTube werd afgeschermd, was een Nederlandse serie: Purno de Purno.

De video-website vond in 2013 'Purno de Purno' niet geschikt voor mensen onder de 18 jaar en zette er daarom een slot op. "Belachelijk", aldus het meesterbrein achter de serie: Marcus Vlaar. "Purno de Purno kent veel dubbelzinnigheden en seksueel getinte grappen. Dat is juist heel leuk voor kinderen. Het is zo’n typische Amerikaanse panische reactie om het achter een 18+ slot te zetten." Vlaar maakte de serie voor de VPRO, samen met Hans Wessels. Het werd van 1989 tot 1996 uitgezonden op televisie. In 2006 keerde het programma voor even terug. 

Luister & lees meer:

Purno, Pedo de Postbode en de Kietelaar

Purno is een computergeanimeerd mannetje in een paars schaatspak met een hoog nasaal stemgeluid. "Een figuurtje waar iedereen zich in kan verplaatsen. Purno kijkt naar de wereld zoals kinderen naar volwassenen kijken", vertelt Vlaar. Naast Purno komen ook Pedo de postbode, die graag aan postzegels likt, en de Kietelaar, die met een zwaar Surinaams accent praat, langs. 

"Purno de Purno was leuk voor zowel kinderen als volwassenen", aldus Vlaar. "Kinderen krijgen de dubbele laag helemaal niet mee, maar voelen wel dat er iets aan de hand is. En dat maakt het spannend voor ze." In de serie kwamen veel verwijzingen naar bijvoorbeeld seks of drugs voor.

Toch kregen ze in de jaren tachtig ook wel boze brieven van ouders. "Maar dat zegt meer over de vunzigheid van die ouders", vindt Vlaar. "Je moet kinderen niet overal voor willen beschermen. Je moet kinderen niet onderschatten: ze zijn heel slim." Hij denkt niet dat de serie nu nog uitgezonden zou worden. "Tegenwoordig wordt televisie heel anders gemaakt. Alles wordt eerst getest op doelgroepen en de echt originele tv wordt eruit gefilterd. Wij hadden toen de volledige vrijheid. De VPRO zag het vaak pas als Purno op tv was."