Ouders moeten zich veel meer verdiepen in het internetgedrag van hun kinderen. Die dringende oproep doet kinderombudsman Marc Dullaert vanavond in EenVandaag naar aanleiding van de tweede grote webcam zedenzaak in korte tijd

De nieuwe omvangrijke zedenzaak, waarbij vierhonderd kinderen door een man uit Amsterdam via de webcam zouden zijn aangezet tot seksuele handelingen, laat wederom zien dat het gebruik van internet voor kinderen niet zonder gevaren is. Kinderombudsman Marc Dullaert doet in EenVandaag een dringende oproep: “Ik doe echt een oproep aan ouders. Je moet je kinderen wijzen op de gevaren van het internet. We kunnen niet langer de kop in het zand steken. Als ouders moeten we internetwijs worden maar we moeten ook onze kinderen internetwijs maken.” 

 

Internetwijs 

Marc Dullaert vindt het belangrijk dat ouders meer internetwijs worden en in gesprek gaan met hun kinderen. De Kinderombudsman: "Ik denk zeker dat het wordt onderschat door ouders. Ouders zijn over het algemeen niet internetwijs, kinderen zijn daarin veel verder dan hun ouders. Ouders zouden zich echt een beetje bij moeten scholen. Ik denk dat ze vaak internet of computergebruik afwijzen. Dat betekent dat wat kinderen mee maken ze ook niet delen. Als het bij voorbaat wordt afgewezen dan neem je je ouders niet in vertrouwen.” 

 

Eigen onderzoek 

Uit het rapport kinderenrechtenmonitor van 2013 van de Kinderombudsman blijkt dat 15 procent van de jongeren wel eens een afspraakje maakt via het internet. Daarvan weet een op de zes kinderen niet met wie ze daadwerkelijk afspreken. EenVandaag neemt de proef op de som en gaat zelf het internet op, bij de eerste poging hebben we al beet. Een jongen van 28 jaar, die denkt dat hij met een 14 jarig meisje chat. Het leeftijdsverschil is geen probleem volgens de 28-jarige en al snel worden er seksuele vragen gesteld. “Heb je al tietjes? Vinger je al? Zullen we skypen? Het is beter als je ouders dit niet weten, want wat wij doen mag niet zegt de jongen.” Hij wil graag afspreken om samen te gaan zwemmen, te knuffelen en wat te voelen. 

 

Het is onomkoopbaar zegt Marc Dullaert, we moeten naar een zelfregulering systeem. “Net zoals dat we een kijkwijzer voor gewone programma’s hebben of een kijkwijzer hebben voor gaming, zal ook internetmateriaal geclassificeerd moeten worden.” 

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.