Veel ouders van jonge kinderen weten het niet, maar kinderen tot vier jaar zijn veel veiliger als ze achterstevoren in de auto vervoerd worden. Sinds afgelopen zomer zijn de stoeltjes die dat mogelijk maken, toegestaan en sinds kort zijn ze ook in de winkel verkrijgbaar. 

EenVandaag radioverslaggever is bij onderzoeksinstituut TNO, waar de stoeltjes worden getest.

Tweede Kamerlid Sander de Rouwe (CDA) roept minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) op tot een overheidscampagne over de nieuwe manier van kinderen vervoeren. Dit zei hij vandaag in Radio EenVandaag op Radio 1. “De overheid doet op dit moment te weinig om mensen te informeren over nieuwe mogelijkheden om kinderen veiliger te vervoeren.” Luister hier naar het hele gesprek:

Volgens De Rouwe hoeft er geen nieuwe wetgeving te komen op het gebied van autostoeltjes. “Ik ben er van overtuigd dat ouders niets liever willen dan hun kinderen veilig vervoeren, daar hebben ze geen wet voor nodig.”

Kindertraumatoloog William Kramer van het Universitair Medisch Centrum Utrecht benadrukt het belang van het goed vervoeren van kinderen. “73% van de kinderen wordt niet goed vervoerd. Per jaar komen er zo’n 200 kinderen in het ziekenhuis terecht na een auto-ongeluk. De meesten van hen lopen blijvend letsel op, zo’n 6 tot 8 kinderen overlijden. Bij een frontale botsing krijgt een kind dat in de rijrichting zit, krachten van ruim 200 kilo te verwerken. Dat is bijna niet te overleven.”

Meer informatie over dit onderwerp? Kijk op de website Kindveiligvooruit.