‘Made in India’, een label dat je vaak terugvindt in de kleding die je draagt. Grote bedrijven als C&A en H&M laten hun kleding daar maken. Maar de arbeidsomstandigheden van de fabrieken waar de kleding gemaakt wordt zijn nog steeds zeer slecht, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van SOMO, de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, en Landelijke India Werkgroep.

Kledingbedrijven hebben eerder beloofd om einde te maken aan de misstanden bij hun toeleveranciers, maar dat is tot op heden nog niet gelukt. De overgrote meerderheid van de werknemers is jonger dan 18 jaar en zij worden uitgebuit in de fabrieken.

Heeft de kledingindustrie er afgelopen jaren dan niks aan gedaan? En is het eigenlijk wel mogelijk om kleding te produceren waarvan je zeker weet dat het onder goede omstandigheden gemaakt is? In EenVandaag een reactie van Landelijke India Werkgroep, de duurzame kledingwinkel Nukuhiva van Floortje Dessing en van de branche-organisatie RND (Raad Nederlandse Detailhandel).

Reactie van C & A woordvoerder Edwin Fafié op het rapport van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep LIW op het rapport 'Maid in India' - Jonge Dalit vrouwen uitgebuit in Indiase kledingfabrieken

-Wat is uw algemene reactie op het rapport van SOMO en LIW van vandaag?

Wij kenden het conceptrapport. In dat conceptrapport kwam C & A er goed vanaf. Nu niet meer. Kijkend naar de Volkskrant frons ik mijn wenkbrauwen. C & A heeft al tientallen jaren een 'code of conduct' dat kinderarbeid en ontoelaatbare arbeidsomstandigheden ten strengste veroordeelt. Wij zijn absoluut tégen kinderarbeid en wij willen niet meewerken met bedrijven die kinderarbeid bedrijven. Aan die vorm van arbeid willen wij niet meewerken. Er wordt in het rapport gesuggereerd dat C & A kinderarbeid zou steunen en dat is totaal niet waar natuurlijk.

-Wat doet C & A aan de misstanden zoals beschreven in het SOMO/LIW onderzoek?

Wij werken samen met meer dan 1000 fabrikanten en die worden met regelmaat bezocht door het bedrijf Socam, dat checks doet om de arbeidsomstandigheden te controleren.

-Zijn audits/checks bijvoorbeeld wel genoeg om misstanden te constateren en niet teveel aangekondigd of een momentopname?

Die audits/ checks worden altijd onverwacht uitgevoerd. De laatste is in november 2011 geweest. Je kan er niet elke dag voor de poort liggen natuurlijk. We hebben meer dan 1000 fabrikanten te controleren. In de keten van aanvoer naar de fabriek is het niet altijd duidelijk wie aanvoert, zoals spinnerijen en weverijen bijvoorbeeld. Als wij misstanden in de aanvoer naar een bepaalde fabriek vinden dan kan dat leiden tot het beëindigen van de samenwerking met die fabriek. Dit is regelmatig voorgekomen.

-Waarom doet C & A zaken met textielbedrijven in het zuiden van India? Zeker nu deze misstanden al lang bekend zijn?

De totale branche, alle filiaalbedrijven in Nederland, zoals bijvoorbeeld Hennes en Mauritz, Vroom en Dreesman, Miss Etam etc etc doen allemaal zaken in India. De misstanden komen voornamelijk uit de keten, de aanvoer voor de fabrieken, zoals de spinnerijen en weverijen. Het is geen specifiek C& A probleem maar een brancheprobleem. C&A textiel komt maar voor ruim 7% uit India, de rest komt uit alle andere werelddelen. Het gaat erom dat alle branchebedrijven met vereende krachten samen met de Nederlandse regering, lokale regeringen en NGO's de problemen samen aanpakken. Er zijn al verbeteringen te constateren.

-De misstanden in kledingfabrieken, spinnerijen etc zijn er nog steeds, kan een groot retailbedrijf wel vat houden op de hele produktieketen?

Dat kan de totale modebranche nog onvoldoende en daar zijn we nu hard voor aan het werk.

Lees ook