De strijd tegen schimmel is voor Kimberly Netten inmiddels routine. "In 11 jaar hebben wij al vier keer de vloer vervangen." 1,5 miljoen woningen hebben hier last van, vooral sociale huurwoningen. Een Actieplan Schimmel moet hier verandering in brengen.

"Elke week gaan we de schimmel te lijf met een spray. Om de 3 maanden moeten we de muren sauzen, onze vloer is in 11 jaar al vier maal vervangen en gordijnen en meubels zijn vaker dan normaal aan vervanging toe." Vooral in de winter als het nat en koud is buiten, is Kimberly Netten wanhopig. "De schimmel in ons huis tast alles aan."

1,5 miljoen schimmelhuizen

Het huis van de familie Netten is geen uitzondering. Naar schatting hebben 1,5 miljoen huizen in meer of mindere mate last van schimmel. Vaak zijn dat huurhuizen die voor 1980 zijn gebouwd. De oorzaken zijn complex: onvoldoende isolatie, optrekkend grondwater, gebrekkige ventilatie en te weinig stoken.

Het resultaat: vochtplekken in hoeken, plafonds of op de muren. In het geval van het gezin Netten gaat het veel verder. Daar is bij onguur, koud en regenachtig weer het hele huis een grote schimmelplek. Dit is een groot probleem, want vocht en schimmel kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoesten, benauwdheid, allergieën en zelfs astma.

Lees ook

Oorzaak aanpakken

Volgens schimmel- en vochtdeskundige Sjack van den Bergh zijn de schimmelproblemen niet uit te roeien. Wel kun je de problematiek zo klein mogelijk maken. Wekelijks sprayen met anti-schimmel, zoals Kimberly Netten doet, is naar zijn idee geen optie. De óórzaak moet worden aangepakt.

En dat kan per huis flink verschillen. Een oud huis vraagt bijvoorbeeld om een compleet andere aanpak dan een nieuwbouwwoning. Want dat het alleen zou gaan om huizen van voor 1980 bestrijdt hij. Ook in nieuwbouwhuizen kunnen bewoners onaangenaam verrast worden door vochtplekken op wanden en plafonds.

Hoge energierekening

Kamerlid Sandra Beckerman (SP) maakt zich al lange tijd boos over het gebrek aan doelgericht beleid van de overheid en dringt al jaren aan op actie. Mede door haar toedoen komt minister Ollongren in juni met een actieplan tegen schimmel.

Volgens de SP zijn de huizen met vocht- en schimmelproblemen vooral sociale huurwoningen. Het geld om dit aan te pakken moet onder andere komen uit de extra financiering voor het Klimaatakkoord, vindt de partij. Tot dusver is 'klimaatgeld' vooral naar de rijkere Nederlanders gegaan. En dat moet anders, vinden ze.

Lees ook

Wooncorporaties

Maar of minister Ollongren, ondanks het aankomende actieplan, op korte termijn de schimmelwoningen gaat aanpakken is de vraag. De pot voor verduurzaming is leeg en wordt pas in 2022 aangevuld.

Beckerman ziet als mogelijke oplossing dat woningcorporaties op de een of andere manier worden gedwongen huurders daadwerkelijk te helpen. Er moet wat haar haar betreft zo snel mogelijk actie worden ondernomen. "Het is niet te verantwoorden om miljoenen mensen in dit soort omstandigheden te laten voortleven."

Tv-reportage: Kimberly strijdt al 11 jaar tegen schimmel in haar huis, zonder succes.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.