Het verlagen van lokale belastingen en het vergroten van de veiligheid in de buurt zijn volgens kiezers de belangrijkste onderwerpen waar de lokale politiek aandacht aan moet besteden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 20.000 leden van het Opiniepanel.

Belastingen en veiligheid worden door respectievelijk 41 en 32 procent van de deelnemers als belangrijk issue genoemd. Hiermee scoren deze zaken hoger dan gezondheidszorg (23%), economie (22%) en armoedebestrijding (19%). In de provincies Friesland, Drenthe en Gelderland speelt het verdwijnen van voorzieningen in dorpen een grote rol.

Lokale partijen onverminderd populair

Op 19 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Tweederde (68%) van de mensen die van plan zijn om te stemmen is ook al (redelijk) zeker naar welke partij die stem gaat. Drenthe is de enige provincie waar de meerderheid (51%) nog twijfelt over de stemkeuze. Lokale partijen zijn onverminderd populair. Vooral in de randprovincies Friesland, Brabant, Drenthe, Zeeland en Limburg gooien de lokale partijen hoge ogen. De belangrijkste redenen voor mensen om op een lokale partij te stemmen zijn het belang van lokale issues, en kritiek op de landelijke politiek.

Lokale politiek geeft doorslag

Voor de grootste groep (44%) geeft de lokale politiek de doorslag bij het maken van de keuze voor de gemeenteraadverkiezingen. In Groningen (51%), Gelderland (51%) en Utrecht (52%) is dit zelfs voor een meerderheid het geval. Voor 22 procent is de landelijke politiek het meest belangrijk, en voor drie op de tien (30%) zijn de lokale en landelijke politiek even belangrijk.

Alleen in de gemeente Den Haag speelt voor evenveel mensen de lokale politiek (37%) als de landelijke politiek (39%) de belangrijkste rol. Bijna de helft (47%) van de Haagse deelnemers geeft ook aan dat hun stem bij de gemeenteraadsverkiezingen voor het belangrijkste deel bedoeld is als protest tegen het kabinetsbeleid. Landelijk ligt dit op 29 procent.

Bekijk hieronder de volledige uitslag van het onderzoek in uw provincie.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 4 tot en met 6 februari 2014, deden 20.000  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.