De uitslag is bekend, met een opkomst van 32.2% sprak gisteren Nederland zich met 61,1 % uit tegen het associatieverdrag van de EU met Oekraïne. Groot nieuws in Nederland, maar hoe is het ontvangen in het land waar het allemaal om draait?

Associatie met de Europese Unie heeft voor Oekraïne als land verschillende gevolgen. Zo ook voor de mensenrechten in het land. Toenadering tot de Europese Unie moet voor de LGBT-gemeenschap, van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, resulteren in een sterkere positie in de Oekrainse samenleving. De EU stelt in haar samenwerking met buurlanden sterke normatieve eisen op het gebied van mensenrechten en voor de LGBT gemeenschap is de toenadering dan ook cruciaal.

Daags na het referendum over het associatieverdrag met Oekraine spreekt EenVandaag met Zoryan Kis. Als vertegenwoordiger van de LGBT gemeenschap weet hij als geen ander welke moeilijkheden homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, ervaren in de Oekraine, waar de acceptatie van dergelijke groepen moeizaam verloopt.