De oppositie kruist vandaag voor het eerst de degens met het nieuwe kabinet. Maandenlang hebben ze gewacht op Rutte III; de messen zijn geslepen en worden nu in stelling gebracht tijdens het debat over de regeringsverklaring. Op rechts valt kritiek te verwachten van Geert Wilders, met zijn PVV tweede partij van het land. Op Links proberen Jesse Klaver, Lodewijk Asscher of Emile Roemer samen een front te vormen. Na jarenlang mislukte pogingen moet het dit keer lukken: linkse samenwerking.

Dinsdag presenteerden de drie linkse oppositiepartijen een gezamenlijk alternatief regeerakkoord. Daarin schaffen ze de btw-verhoging en het eigen risico in de zorg af, banken en grote bedrijven gaan meer belasting betalen en de verlaging van de inkomstenbelasting gaat niet door. 

Samenwerking in het verleden

Het alternatieve regeerakkoord is niet de eerste samenwerking tussen de  drie linkse partijen. Een paar maanden terug bundelden ze al hun krachten bij een actie tegen de slechte positie van payrollers en flexwerkers en een dag na de presentatie van het regeerakkoord startten ze gezamenlijk de actie tegen de btw-verhoging.

In het verleden is vaak gesproken over een samenwerking op links. De meest in het oog springend was het samenkomen van Wouter Bos, Femke halsema en jan Marijnissen in 2006. Maar dat initiatief kwam niet verder dan een kopje koffie drinken. Diederik Samsom zocht, als partijleider van PvdA, de nieuw gekozen leider van GroenLinks Jese Klaver op en samen presenteerden ze het klimaatakkoord. Samsom zag veel in die samenwerking en opperde om GroenLinks en de PvdA in de Tweede Kamer te laten fuseren tot 1 fractie. Dat ging GroenLinks te ver.

Pure noodzaak

Nu bundelen de SP, GroenLinks en PvdA hun krachten wederom. Maar dit maal zijn ze wars van kopjes koffie of manifesten. Geen officiele stempels en poespas, maar gewoon beginnen en gaan samenwerken waar het kan, lijkt het adagium. De samenwerking is niet uit liefhebberij maar pure noodzaak; er is een rechtse meerderheid en de linkse partijen kunnen op eigen kracht geen grote vuist maken. In de laatste peiling van de Stemming van EenVandaag haalt GroenLinks 13, PvdA 12 en SP 12 zetels. Gezamenlijk komen ze niet verder dan 37 zetels, bij lange na niet de kracht die nodig is om het kabinet een forse tegenwind te bezorgen.

Hoe de samenwerking vandaag in het debat uitpakt gaan we vandaag voor het eerst zien in het debat over de regeringsverklaring. Probeert men het Rutte gezamenlijk moeilijk te maken, of blijft ieder bij zijn eigen belangrijk inhoudelijke punt?