We gaan naar de stembus, een referendum over het Associatievedrag dat Europa heeft gesloten met Oekraïne. Vandaag maakte de Kiesraad bekend dat GeenStijl voldoende handtekeningen heeft verzameld. In totaal heeft het weblog 427.939 handtekeningen vergaard. Maar wat moet u nu stemmen? Waar gaat dat verdrag eigenlijk over? Wat staat erin, en wat heeft een voor- of tegenstem voor gevolgen? 

Het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne is vooral de Russische president Vladimir Poetin een doorn in het oog. Steeds meer voormalige Sovjet-staten keren zich naar de Europese Unie in plaats van nieuwe relaties en handelsverdragen met de Russische Federatie aan te gaan.  

Toen Oekraïne ook dreigde zijn rug naar Rusland te keren greep Putin in. Zware druk bracht de toenmalige Oekraïne president Viktor Janoekovytsj tot het besluit geen verdrag met Europa te sluiten, tot woede van Angela Merkel, de Duitse bondskanselier. De rellen in Kiev en de Russische invasie van de Krim volgden, maar een nieuwe Oekraïnse regering besloot alsnog een handtekening te zetten onder een Associatievedrag met Europa. 

Het verdrag moet de economische en politieke banden aanhalen. Het heft allerlei handelsbeperkingen op en dwingt Oekraïne bepaalde hervormingen door te voeren op het gebied van justitie, veiligheid, mensenrechten en democratie. 

Tegenstanders willen dit verdrag nu (nog) niet omdat Oekraïne in oorlog is, de economische situatie onstabiel is en een opheffing van de visumverplichting criminelen vrije toegang tot de EU zou geven. Ook zal de relatie tussen de Europese Unie en Rusland door het akkoord ernstig verslechteren, is de verwachting.

Over het referendum en verdrag vanavond in EenVandaag Adriaan Schout, hoofd EU-Studies van denktank Clingendael, Wierd Duk, historicus en Rusland-kenner en Olexander Horin, de ambassadeur van Oekraïne in Nederland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.