Kevin van Stralen is 24 jaar. Hij studeert en heeft een bijbaantje. Maar dat is niet alles. Elke dag zorgt hij ook nog voor zijn zieke oma, moeder en vader.

De groep jonge mantelzorgers groeit snel. Eén op de vier jongeren tussen 12 en 25 is nu mantelzorger, dat zijn 450.000 jongeren. Hun aantal stijgt niet alleen door bezuinigingen in de zorg, maar ook omdat meer mensen met kanker een langdurig ziekbed hebben. Ook het toenemende aantal scheidingen is een belangrijke oorzaak. Daardoor staan jongeren er vaker alleen voor om hun vader of moeder te verzorgen.

Kevin vindt het af en toe best zwaar: “Andere studenten hebben in de weekenden veel vrije tijd en doen leuke dingen, maar ik heb daar de tijd en het geld niet voor. Ik zorg voor mijn moeder en oma. Daarnaast heeft mijn vader kanker en woont in Duitsland. Zodra ik een vrij weekend heb, ga ik bij hem op bezoek. Ik hou mij sterk en vind het ontzettend fijn om er voor mijn oma, moeder en vader te kunnen zijn en help ze met veel liefde.”

EenVandaag spreekt psycholoog Albert Sonnevelt over de toename van jongeren die mantelzorg geven. Volgens hem kleven hier risico’s aan: de ontwikkeling van deze jongeren kan haperen omdat ze geen tijd hebben voor studie, sport of hobby’s. Daarom is het belangrijk dat mensen in hun omgeving zich bewust worden van het probleem. 

In RadioEenVandaag vertelde Kevin al hoe hij de mantelzorg combineert met zijn studie en werk. Hij nomineerde zijn vriendin Melisa voor de Mantelzorg Awards. Zij is zijn vangnet als het het slecht met hem gaat. Zijn verhaal behoort tot de tien mooiste verhalen van de Mantelzorg Awards. Je kunt nog tot 10 januari 2017 stemmen op www.mantelzorgawards.nl.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.