Langzaam maar zeker wordt er meer bekend over de gebeurtenissen tijdens de nieuwjaarsnacht in Keulen. Cijfers komen naar buiten van het aantal aangiftes en de discussie over de daders is in alle hevigheid losgebarsten.

Het duurde even, maar inmiddels is de ernst van de gebeurtenissen in Keulen doorgedrongen tot de Duitse en internationale media, en is de verontwaardiging alom groot. Gisteravond werd daarom een demonstratie georganiseerd door diverse organisaties. EenVandaag toog naar Keulen en peilde de stemming aldaar.

En wie waren de daders nu en waar komt het geweld vandaan? De gebeurtenissen in Keulen in Oudejaarsnacht doen denken aan eerdere incidenten tijden de Arabische Lente in Egypte. Waar komt dit geweld vandaan? En: heeft de afkomst van de vermoedelijke daders er iets te maken?

Zijn het mannen met de Duitse nationaliteit of bestond de groep in Keulen voornamelijk uit vluchtelingen? EenVandaag kijkt met onder andere Arabisten Jan Jaap de Ruiter en jurist Laila al-Zwaini naar de discussie. Voormalig NOS-correspondente Margriet Brandsma geeft in de studio tekst en uitleg.