In België zijn twee kernreactoren stilgelegd, die twee jaar geleden ook al ruim een jaar buiten bedrijf waren. In reactorvaten van de kerncentrales van Doel en Tihange werden toen haarscheurtjes ontdekt.  

De reactoren in België zijn nu opnieuw stilgelegd wegens scheurtjes, omdat ze kwetsbaarder zijn dan in eerste instantie gedacht werd. De mate waarin het staal in de kerncentrales bestand zijn tegen schokken blijkt steeds sneller af te nemen. Dit blijkt uit nieuwe tests.

Na een onderzoek in juni vorig jaar werden de centrales opnieuw opgestart. Het Belgische Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) verklaart dat er een kans is dat de centrales nu voorgoed dicht blijven. In november werd nog gedacht dat Tihange tot 2025 open zou kunnen blijven en Doel tot 2015. 

Veiligheid nederlandse kerncentrale 

Rond de sluiting van Tihange en Doel ontstond er ook discussie over de reactoren in Borssele, die door hetzelfde bedrijf gemaakt zijn als die in België. Afgelopen jaar werd er gesteld dat de in 1973 gebouwde Nederlandse centrale tot 2034 open kon blijven, ondanks dat de reactor maar voor veertig jaar ontworpen is. Ook over de veiligheid van deze centrale wordt al jaren getwijfeld.

De NSS top over de beveiliging van ons nucleaire afval is nog geen week achter de rug, maar wie kijkt er eigenlijk naar de kerncentrales die het afval produceren? 

Moet Borssele dicht?

Duitsland heeft na de kernramp in Fukushima een groot aantal kerncentrales gesloten, en ook België werkt aan een uitstapplan. Nu de plannen voor Tihange en Doel zijn herzien, moet er dan niet ook opnieuw gekeken worden naar de centrale in Borssele? 

EenVandaag spreekt hier vanavond over met energiedeskundige professor Wim Turkenburg, de bedrijfleider van kerncentrale Borssele, Jeroen van Gent, en Jeroen Ghuijs, een bezorgde oud-medewerker van de centrale.  

Bekijk rechtsboven op deze pagina ook de reportages die EenVandaag in 2012 maakte naar aanleiding van de eerdere sluiting van de Doel en Tihange reactoren, en de discussie over de kerncentrale in Borssele.

Kerncentrales Doel en Tihange gevaarlijk?

Gemeente Gent: 'Sluit kerncentrale Borssele'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.