Bij de kerncentrale Fukushima Daichi I in Japan waren vandaag meerdere ontploffingen te horen. Gevreesd wordt voor een nucleaire ramp. Het is niet de eerste keer dat het mis gaat bij een kerncentrale. Al eerder gebeurden er in de wereld nucleaire rampen, vaak met desastreuze gevolgen. Vanavond in EenVandaag: in 1986 ging het mis in de plaats Tsjenobyl in de voormalige Sovjet-Unie. Wat gebeurde er en welke gevolgen had die ramp?

28 maart 1979: De reactorkern van de kerncentrale in Three Mile Island in de Amerikaanse staat Pennsylvania ondergaat een gedeeltelijke meltdown. Circa 140.000 mensen worden geëvacueerd. Er vallen geen doden. Buiten de centrale raakt niemand besmet.

26 april 1986: De ergste nucleaire ramp tot dusver vindt plaats in Tsjenobyl in de voormalige Sovjet-Unie. Reactor nummer 4 ontploft na een experiment dat misgaat. Ongeveer tweehonderd mensen raken ernstig besmet van wie 32 binnen drie maanden sterven. Een gigantische radioactieve wolk trekt over Noord-Europa. Honderdduizenden mensen worden geëvacueerd en een soortgelijk aantal raakt besmet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.