Onlangs kwam een Keniaans meisjes voetbalelftal naar Nederland. De meisjes zijn afkomstig uit de grootste sloppenwijk in Afrika, de wijk Mathare in Nairobi. Samen met twee jongensteams gaan ze tegen lokale voetbalclubs spelen bij v.v. Woudenberg. De meisjes en jongens doen mee aan een uniek project in Nairobi, georganiseerd door MYSA, de Mathare Sports Association.

De Canadees Bob Munro is er 15 jaar geleden begonnnen de sloppen van Nairobi leefbaar te maken. Sport gebruikt hij om kinderen een kans te geven. Maar ze sporten niet alleen. Om mee te mogen doen moeten de jongeren 60 uur per week de gemeenschap helpen met o.a. voorlichting over aids, maar ook opruimen in hun buurt.Inmidddels zijn er meer dan 1000 voetbalteams in de buurt met ruim 18.000 jongeren aan de bal.

Mathare United

Meer dan 10 jaar geleden is er ook een professioneel team uit MYSA voortgekomen: Mathare United waar ook weer spelers voor het nationale elftal uit voortkomen. De jongeren worden opgevangen in gastgezinnen. Niet alleen zijn ze hier om te voetballen maar ook om de lokale jeugd te leren dat in een rijk land leven niet voor iedereen is.

Keniaans meisjesvoetbalteam