Nadat het Financieel Dagblad de hand wist te leggen op interne cijfers van het FNV, moest de vakbondsvereniging het zelf ook toegeven: het ledenaantal van de vakbond is tot onder de grens van 1 miljoen leden gedaald.

Oprichter van Alternatief voor Vakbond (AVV) verbaast het niet: "Dat mag niet als een grote verrassing komen. Hun ledenaantal daalt al jaren." Pikaart vindt het vooral zorgelijk hoe snel de FNV ook veroudert in zijn leden.

'Het systeem is al een eeuw oud'

Martin Pikaart verloor zijn vertrouwen in hoe vakbonden werkend Nederland kunnen vertegenwoordigen. "Het systeem met deze vakbonden is al een eeuw oud. Het heeft ons veel gebracht, maar het werkt steeds minder goed", vindt hij. Met zijn Alternatief voor Vakbond wil Pikaart het systeem omdraaien.

De AVV laat niet alleen zijn leden meepraten, maar iedereen in de sector waar de onderhandelingen over gaan, krijgt een stem. "Wij hebben de morele vraag 'wie mag er meepraten?', vervangen voor de logistieke vraag 'hoe zorgen we dat iedereen meepraat?' En dat loopt als een tierelier."

Lees ook

Een bekende kop helpt

Tim Hofman, televisiemaker en ambassadeur van jongerenbeweging Coalitie-Y, zet zich los van de vakbond in voor jongeren. Vandaag biedt hij met allerlei jongerenvertegenwoordigers en de Christenunie, een manifest aan premier Rutte aan. In het manifest staan tien punten die de druk voor Nederlandse jongeren minder moeten maken.

De afschaffing van het leenstelsel staat erin, maar ook het realiseren van meer vaste banen. Een onderwerp dat toch bij FNV thuishoort. "Ik wil niet vertellen wat de FNV moet doen", zegt Hofman. "Ik probeer alleen maar mijn generatie te bewegen. Dat doe ik als ambassadeur bij Coalitie-Y of als programmamaker." Een bekende kop helpt daarbij, ondervindt Hofman: "Ik heb toevallig een half miljoen kijkers, volgers en lezers per dag. Dus ik kan daar beweging mee creëren."

Hell no!

Zelf kent Tim Hofman niemand die lid is van de vakbond. "Of ik mensen uit mijn eigen omgeving ken die lid zijn? Hell no! Die voelen de urgentie daar niet voor. Ze plaatsen dingen op Facebook en dan denken ze, ik heb m'n plicht wel weer gedaan."

Volgens Martin Pikaart heeft de FNV de gebrekkige betrokkenheid van jongeren deels ook aan zichzelf te wijten. "Nederland is koploper in flexwerken, met name onder jongeren. Daar heeft de FNV ooit zijn handtekening onder gezet, om zijn oudere achterban te beschermen." Toch laten jongeren met een flexcontract zich niet uit via de vakbond: "Die jongeren met flexcontracten worden niet meer lid van de bond, want ze durven zich met zo'n onzekere positie niet meer uit te spreken."

Tim Hofman van Coalitie Y en Martin Pikaart van Alternatief voor Vakbond in Radio EenVandaag.