De afgelopen 24 uur stonden de sociale media bomvol met nieuws over aanslagen in Spanje. Vrijdag rond een uur of vier werden we opgeschrikt dat nieuws uit Finland. Iemand die met een mes in aan het steken was op omstanders.

In juni werd het dreigingsniveau in Finland verhoogd vanwege aanwijzingen dat er mogelijk een aanslag zou worden voorbereid. Mogelijk is dat nu dus gebeurt… Mochten we daar meer over horen dan melden we dat.

Als zo’n aanslag gepleegd wordt ontploft Twitter. En dan zijn de geruchten soms lastig te onderscheiden van de feiten. Bij iedere aanslag kom je bijvoorbeeld dit soort belachelijke dingen tegen. Twitteraars die suggereerden dat dit de dader was. 

Dat is een grap die nu al meer dan een jaar circuleert bij iedere aanslag. Want deze foto is van een foto van een komiek. En die wordt steeds direct na een aanslag verspreid alsof hij de dader is. Zo circuleert nu ook deze foto. Iemand zegt dat dit de dader in Finland is. Maar dat is vrijwel zeker niet zo.

Uiteraard was de hashtag #prayforbarcelona (bid voor Barcelona) trending. En dat zie je bij iedere aanslag de laatste jaren, dat is ondertussen een treurige traditie geworden.

De politie riep gisteravond op om geen beelden te delen. Daarom werden er, net als bij eerdere aanslagen, foto’s gedeeld van huisdieren.

Als een soort tegengif tegen de gruwelijke beelden die voorbij kwamen op twitter. Maar daar ontstond ook discussie over. Want moet je dat nou wel of niet laten zien? Er zijn ook twitteraars die zeggen dat we bijvoorbeeld vaak het verdronken vluchtelingetje Alan hebben laten zien. Waarom kan dat wel, en dit niet?

Verder gingen vlaggen halfstok, de Eiffeltoren op zwart, en verschillende gebouwen in de kleuren van de Spaanse vlag. Daarover ontstond ook discussie. Want gebruik je dan de Spaanse vlag of de Catalaanse vlag? De Empire State Building in New York nam bijvoorbeeld de kleuren aan van deze Catalaanse vlag. Maar dat is helaas de verkeerde. Dit is Estelada, de vlag van onafhankelijkheidsstrijders. Dit is de officiële vlag van de regio.

Ook gingen inwoners van Barcelona vrijwillig naar ziekenhuizen om bloed te doneren. En zo was er dus veel solidariteit ondanks dat je soms het gevoel krijgt alsof we eraan gewend raken.