De Fyra gaat de Nederlandse overheid waarschijnlijk miljoenen euro's kosten. Een schrikbeeld in tijden van economische crisis. Toch kan het mislukte project een economische impuls geven aan één gemeente in Nederland: Roosendaal. 

Nu de NS stopt met de Fyra is één van de alternatieven om de oude Beneluxverbinding tussen Amsterdam en Brussel in ere te herstellen. 

Hoogstwaarschijnlijk gaat de trein weer over het oude spoor, langs Roosendaal: de grensplaats was vroeger een belangrijk overstapstation voor reizigers richting het zuiden. "Maar", zegt forens René Roovers (die als medewerker van de fractie Verenigd Links in het Europees Parlement enkele keren per week van Dongen, vlak bij Breda, naar Brussel reist), "het station raakte de laatste jaren flink verwaarloosd. Een stop van de Beneluxtrein kan een nieuwe economische impuls zijn.”

Hij denkt ook dat horecaondernemers vlak bij het station blij zijn als zo’n belangrijke trein weer stopt in hun stad. "Je gaat toch snel even een patatje halen ’s avonds als je terugreist naar België of ’s ochtends een broodje.” 

Voor Roovers is het Fyra-project een van de grootste vergissingen van de Nederlandse politiek in de laatste jaren. Ruim 2,5 uur doet hij er nu over om van A naar B te komen, terwijl de reistijd minstens gehalveerd had moeten worden door de snellere Fyra. Wat Roovers betreft komt de Beneluxtrein liever vandaag dan morgen terug.

Breda of Roosendaal

Maar voor een hogesnelheidstrein werd ook een hogesnelheidsspoor gebouwd en dat loopt langs Breda. Kan de Beneluxtrein dan beter over het nieuwe spoor rijden en Roosendaal overslaan of moet de NS helemaal terug naar de traditionele route tussen België en Nederland? Roovers vindt dat het beide zou moeten kunnen. “Er waren zoveel reizigers die de Beneluxtrein namen, dat ik zeker weet dat er ook nu genoeg aanbod zal zijn om één trein langs Breda te laten rijden en één langs Roosendaal.

Volgens Roovers zou het voor de economie van Roosendaal wel meer betekenen wanneer de trein daar weer stopt. In Breda was alles immers nieuw gebouwd voor de komst van de Fyra, maar op het station in Roosendaal kan je “nauwelijks meer fatsoenlijk koffie halen.”

De fractiemedewerker wijt het verwaarlozen van treinstation Roosendaal mede aan het Fyra-miljoenenproject. "De NS steekt minder geld in het ene om het in het andere te investeren. Daar zijn dit soort stations dan de dupe van." Roovers vindt dat de politiek verantwoordelijken de consequenties van het mislukken van de Fyra moeten dragen. 

Vooralsnog hangt de vlag niet uit in Roosendaal, want aan het eind van de week moet de NS beslissen wat de alternatieven zijn voor reizen met de Fyra. Roovers hoopt dat de spoorwegmaatschappij treinen inzet die zowel over Breda als Roosendaal rijden, maar het is de vraag of de NS over genoeg treinstellen beschikt om dat mogelijk te maken. 

Roosendaal

NS-topman Meerstadt vertrekt

Furieus over de Fyra: waar blijft het alternatief?