Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg treedt terug. Dat maakte ze zojuist in een persconferentie bekend. ’Ik heb besloten per direct terug te treden als voorzitter van de Tweede Kamer.’

Ze vervolgde: ‘Ik vind dat ik juist heb gehandeld, maar wil de functie van voorzitter niet langer belasten met deze discussie.’

Van Miltenburg kwam deze week opnieuw in opspraak, ditmaal om haar rol in de zogeheten 'Teevendeal’. 

Ze deed namelijk niets met een anonieme brief –aan haar gericht- over de schikking met drugscrimineel Cees H. In de brief, afkomstig van een medewerker van het OM, stond het specifieke bedrag dat Openbaar Ministerie neertelde voor medewerking van Cees H., namelijk 4,7 miljoen. Eerder hield toenmalig minister Ivo Opstelten het parlement voor, dat het om een veel kleiner bedrag ging.

Kijk de EenVandaag-reportage terug:

De explosieve brief, waaruit dus zou blijken dat Opstelten de Kamer onjuist had geïnformeerd, werd door Van Miltenburg vernietigd. Volgens de Kamervoorzitter is dat de standaardprocedure voor anonieme brieven. In een sms noemde ze de kwestie ‘een storm in een glas water’. 

Toen een journalist van Nieuwsuur haar later een kopie van dezelfde brief gaf, ging ook deze door de papierversnipperaar. Volgens Van Miltenburg deed ze dit op aanraden van de journalist. Die laatste ontkent dit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.