PvdA-Kamerlid Jacques Monasch zegt zijn lidmaatschap op en stapt uit de PvdA-fractie. Hij blijft wel in de Tweede Kamer. Dat maakte hij vanmiddag bekend op een persconferentie. Monasch had zich eerder al 'na lange gesprekken met het partijbestuur' teruggetrokken als kandidaat-fractievoorzitter.

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben door het vertrek van Monasch geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. Samen hebben ze precies de helft, 75 van 150 zetels. Grote problemen worden daardoor vooralsnog niet verwacht. 

De PvdA weigerde eerder de kandidaturen van Gerard Bosman en Pelle Oosting voor het lijsttrekkersschap van de partij. Hierdoor blijven alleen minister Lodewijk Asscher en fractievoorzitter Diederik Samsom over als kandidaten.

Monasch liet vanmorgen al op zijn Facebookpagina weten dat de PvdA zijn kandidatuur weigert. Monasch wilde dat het 'flitslidmaatschap' behouden bleef en dat de gekozen lijsttrekker invloed kon uitoefenen op het PvdA-verkiezingsprogramma. Dit heeft het partijbestuur geweigerd. Monasch en het bestuur hebben hier tot afgelopen weekeinde over onderhandeld. Volgens het partijbestuur van de PvdA heeft Monasch zelf besloten zich terug te trekken uit de strijd om het lijsttrekkerschap.

De kandidaturen van Gerard Bosman en Pelle Oosting zijn afgewezen, melden ze aan EenVandaag. Bosman zou niet voldoen aan het profiel. Bosman noemt dit 'een zwarte dag voor de partijdemocratie binnen de PvdA'. Hij noemt de verkiezingsstrijd tussen Asscher en Samsom 'een flutverkiezing'. 

Monasch presenteerde vorige week zijn plannen in EenVandaag. Die wijken scherp af van het programma van de partij. Monasch wil onder andere de grens dicht voor economische vluchtelingen. Syriëgangers mogen Nederland niet meer in, salafistische financiering van Nederlandse moskeeën moet verboden worden. Ook wil hij het Europees parlement afschaffen. Ook zijn standpunt over de uitslag van het Oekraïne-referendum leidde tot de nodig ophef binnen de PvdA. 

Kijk hieronder het item waarin Monasch over zijn plannen vertelt: