Het gold lange tijd als één van de belangrijkste symbolen van het einde van de Koude Oorlog: het INF-ontwapeningsverdrag. 31 jaar later stapt de VS uit het kernwapenverdrag. De Tweede Kamer is ongerust.

Rusland zou, tegen de afspraken in, een kruisraket met een reikwijdte van 500 en 5500 kilometer hebben ontwikkeld. Dat is de aanleiding voor de Amerikaanse president Donald Trump om uit het verdrag te stappen. Rusland ontkent overigens de afspraken geschonden te hebben.

'Meer mondiale instabiliteit'

In Den Haag is verontrust gereageerd op het besluit van Trump. SP-Kamerlid Sadet Karabulut ziet het met leden ogen aan. Ook op rechts overheerst de ongerustheid.

Wat de directe mondiale gevolgen zijn, laat zich nog moeilijk voorspellen. Maar dat het voor meer instabiliteit gaat zorgen lijkt volgens Sico van der Meer van Instituut Clingendael wel duidelijk.

NAVO steunt Trump

Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo liet in een verklaring weten dat Rusland nog één dag heeft om tot inkeer te komen. Zo niet, dan zal de VS het verdrag officieel beëindigen.

Overigens krijgt Trump de steun van de NAVO. Volgens het bondgenootschap is Rusland met zijn nieuwe raketsysteem 'als enige verantwoordelijk voor het einde van het verdrag'.

TV-reportage EenVandaag: Na bijna dertig jaar staat er nu misschien weer een nieuwe Koude Oorlog voor de deur

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.