Het is zo goed als zeker dat de chemische wapens van Syrië op zee worden ontmanteld. Dat zegt Sigrid Kaag, de VN-diplomate die de ontmantelingsmissie in Syrië leidt vanavond in EenVandaag.

De reststoffen van de wapens worden vervolgens in installaties op land vernietigd. Omdat het op dat moment geen chemisch wapens meer zijn, kan het verder door bedrijven verwerkt worden, zegt Kaag. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) roept gespecialiseerde bedrijven op zich te melden. Kijk een fragment van het interview met Kaag rechtsboven op deze pagina terug.

Obstakel

Daarmee lijkt een groot obstakel van de missie opgelost. Tot nu toe was er nog geen land gevonden dat de vernietiging voor zijn rekening wilde nemen. Het ontmantelen van chemische wapens is een langdurige en lastige klus. Albanië weigerde vorige week nog een voorstel van de VS hiervoor, nadat de Albanese bevolking in opstand kwam.

De VN nam eind september een resolutie aan die opriep tot vernietiging van het chemische wapenarsenaal van Syrië. Het land beloofde volledige medewerking.

In EenVandaag een gesprek met Sigrid Kaag over de missie in Syrië. Ook gaan we op bezoek bij de Belgische explosieven-opruimingsdienst, vlakbij Ieper. Zij maken dagelijks chemische wapens onschadelijk. Het gaat om restanten van munitie uit de Eerste Wereldoorlog, die boeren vinden op hun akkers. Het vernietigen van deze wapens is een lastig proces, laten zij zien.

Eerdere uitzending

EenVandaag maakte eerder een reportage over de vernietiging van chemische wapens in Syrië. Kijk deze rechtsboven op deze pagina terug.

Fragment interview Sigrid Kaag

Vernietiging chemische wapens Syrië: werkt Assad mee?