Bij onderzoeken naar drugssmokkel en liquidaties heeft de Rotterdamse politie mogelijk verboden opsporingsmethoden ingezet. Het lijkt erop dat drugscrimineel en verdachte Rene F. actief is aangestuurd om belastende informatie te verzamelen over andere criminelen, blijkt uit documenten in bezit van EenVandaag.

Het OM heeft hier geen toestemming voor gevraagd, dat is een justitiële doodzonde. Rene F. is mede-verdachte van het smokkelen van 300 en 3000 kilo drugs via de haven van Rotterdam. Morgen staat hij voor de rechter in het omvangrijke strafproces rond de corrupte douanier Gerrit G. 

Douanier Gerrit G. wordt ervan verdacht containers met drugs op ‘wit’ te zetten, zo werden ze niet gecontroleerd door de douane. Hij deed zaken met verschillende drugshandelaren. In maart 2015 wordt Rene F., die ook in contact stond met douanier G., doelwit van een liquidatiepoging in Simonshaven. Hij overleeft de aanslag.

Informant

Na de aanslag wordt hij benaderd door het Team Criminele Inlichtingen (TCI): een politieteam dat in het grootste geheim informatie over de georganiseerde criminaliteit inwint. Het TCI vraagt Rene F. of hij informant wil worden. Hij legt belastende verklaringen af over andere drugshandelaren. Als echter blijkt dat Rene F. wel informant was, maar dat men niet de officiële paden heeft bewandeld, dan zou het Rotterdamse drugsproces hierop stuk kunnen lopen.

Kijk en lees: Wat is er precies gebeurd?

In EenVandaag: Barbara van Unnik van het Openbaar Ministerie in Rotterdam en Sven Brinkhoff, docent en onderzoeker (straf-) procesrecht van de Radboud Universiteit Nijmegen. We spreken met advocaat Sanne Schuurman, die één van de verdachte drugshandelaren bijstaat. Ook een gesprek met Ed Manders, raadsman van Rene F., over de positie van zijn cliënt. 

EenVandaag maakte over de drugssmokkel via de haven in Rotterdam verschillende items:

- Douanier Gerrit G. voor de rechter

Politiebond NPB: 'Minister, pak problemen haven nu aan'

'Corruptie douaniers haven R'dam groter dan gedacht'

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.