In juni blijkt het niet alleen maar kommer-en-kwel tussen coalitie en oppositie. Zeven partijen worden het eens over de Klimaatwet. DENK doet zich verder voor als PVV en de oppositie wil Rutte wel helpen. 

Ambitieuze klimaatdoelen roepen zorgen op

'De meest ambitieuze klimaatwet ter wereld', zo noemt GroenLinks-leider Klaver het akkoord in juni. In 2030 moet Nederland de helft minder CO2 uitstoten en in 2050 95 procent minder.

Goed dat die doelen zijn gesteld, zeggen leden van het Opiniepanel, maar de bijpassende maatregelen die de regering op stapel heeft liggen, zorgt wel voor onrust in de samenleving. Dat een groot deel van de kosten bij huishoudens komen te liggen, schiet bij 71 procent in het verkeerde keelgat.

DENK werkte aan nep-advertentie

Verder krijgt DENK een flinke tik op de vingers als blijkt dat de partij een nep-advertentie over de PVV de wereld in wilde brengen. De partij ziet er uiteindelijk vanaf, maar kan de verontwaardiging erover niet voorkomen.

Asscher en Klaver doen handreiking

Zowel GroenLinks als de PvdA willen het kabinet wel helpen als zij bij de Statenverkiezingen in 2019 haar meerderheid verliest. SP-leider Marijnissen is onaangenaam verrast over deze verklaring, zegt zij tegen EenVandaag. Zij hoopte een linkse vuist tegen het kabinet te vormen, maar GroenLinks-leden zien niets in een intensievere linkse samenwerking, blijkt uit De Peiling.

Lees ook