Transavia-piloot Julio Poch is in de Spaanse gevangenis met de dood bedreigd door medegevangenen. Voor zijn eigen veiligheid zit hij daarom al een aantal weken in een isoleercel opgesloten. Dat zegt een vriend van Poch vanavond in het televisieprogramma EénVandaag.

Poch werd in september in Spanje gearresteerd op verdenking van het uitvoeren van zogenaamde doodsvluchten in het dictatoriale Argentinië van de jaren zeventig. Argentinië heeft inmiddels een uitleveringsverzoek ingediend. Poch, die ook een Nederlands paspoort heeft en al jarenlang in ons land woont, wil echter graag aan Nederland uitgeleverd worden. Vrijdag doet een rechter daar uitspraak over.

Volgens Hans Dekkers, goede vriend van de familie Poch, gaat het niet goed met Julio Poch. “Julio voelt zich onbegrepen en zich onrecht aangedaan. Hij is in de gevangenis in Madrid met zijn leven bedreigd door collega gevangenen van de ETA. Hij is om die reden al wekenlang in een isoleercel opgesloten in voorarrest.”, aldus Dekkers. “Het is allemaal buitengewoon pijnlijk, bij elk gezinsbezoek vloeien er uiteraard rijkelijk tranen”.

Uit het dossier waar EénVandaag inzage in heeft gehad blijkt dat de zaak aan het rollen is gebracht door een Transavia collega die Poch niet goed kende en het verhaal over de doodsvluchten slechts van horen zeggen had. Toch wordt hij door de Argentijnse autoriteiten als belangrijke getuige gezien. De overige bewijslast bestaat uit verklaringen van twee andere Transavia piloten die stellen Poch een keer op Bali te hebben horen zeggen dat hij piloot was geweest op vluchten waarbij tegenstanders van het Videla-regime uit het vliegtuig in zee werden gegooid.

Volgens Dekkers gaat het er niet om of Poch schuldig of onschuldig is, maar hoe er met de grondrechten van een Nederlands staatsburger wordt omgegaan. Poch, die volhoudt onschuldig te zijn, hoopt dat de rechter vrijdag zegt dat hij aan Nederland kan worden uitgeleverd.