Veel ophef vandaag om de bekentenis van scholierenvereniging LAKS. Ze maakten vanmorgen bekend dat hun aankondiging om deel te zullen nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen een stunt was.  

De hele persconferentie in Nieuwspoort blijkt te zijn bedoeld om aandacht te vragen voor beter onderwijs. Nou, aandacht hebben ze zeker gekregen, het hele vaderlandse journaille tuinde erin. En dus vandaag veel boze journalisten op Twitter die klagen dat ze bewust zijn voorgelogen door het LAKS, ook nadat ze vroegen of het geen stunt was. Vooral de NOS is héél erg boos! De hoofdredactie heeft op hoge poten een brief geschreven aan het LAKS. 

"Uw organisatie heeft ervoor gekozen om de NOS bewust te misleiden om aandacht te genereren voor uw opvattingen over de kwaliteit van het onderwijs," schrijft de hoofdredactie in de brief. "U heeft hiervoor een methode gekozen (het organiseren van een persconferentie om bekend te maken dat LAKS deel gaat nemen aan de verkiezingen van 15 maart) waarbij u opzettelijk onjuiste informatie heeft verspreid."

De hoofdredactie van ANP noemt het opzettelijk verspreiden van onjuiste informatie ook “zeer schadelijk”. ''Het LAKS heeft zich gediskwalificeerd als bron. Daar houden we vanaf nu rekening mee," aldus ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen.

Ook de hoofdredactie van NU.nl is teleurgesteld in de actie van de organisatie. "We moeten nu serieus bespreken hoe we de komende eindexamens gaan verslaan met een bron die ons vertrouwen heeft beschaamd", zegt hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman.

Op Twitter klinkt ook hoongelach over deze ietwat zure reacties. Hadden de journalisten niet beter zelf het verhaal moeten checken, schrijven sommigen. NOS-journalisten verdedigen zich door te zeggen dat ze hebben proberen te checken bij de Kiesraad of het LAKS ingeschreven stond, maar dat de Kiesraad daar geen uitspraken over kon doen, omdat je je ook blanco in kunt schrijven. En er is het LAKS meerdere keren gevraagd of de deelname echt was en dat hebben ze keer op keer bevestigd.  

De secretaris van het LAKS twittert:

In de NieuwsTrend reageert Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten op dit nieuws.