Op de dag van de verschijning van zijn nieuwe boek heeft schrijver Joost Zwagerman zichzelf op 51-jarige leeftijd van het leven beroofd. Dat heeft zijn uitgeverij De Arbeiderspers gisteravond bekend gemaakt.

Zwagerman  zou gisteren te gast zijn bij Radioprogramma Opium om over zijn nieuwe boek De stilte van het licht te praten. De redactie zat te wachten op de schrijver, maar hij kwam nooit opdagen. Toen het nieuws bekend werd, werd er muziek gedraaid die Zwagerman zou hebben uitgezocht voor het programma.

De schrijver was manisch depressief. In 2005 vertelde de schrijver aan dagblad Trouw hoe zelfmoord zijn leven beïnvloedde. Zijn vader heeft vier jaar voor de verschijning van zijn boek Zes Sterren, dat ook over zelfmoord gaat, een mislukte zelfmoordpoging gedaan. Ook zijn beste vriend, Rogi Wieg, heeft meerdere zelfmoordpogingen gedaan. Afgelopen juli heeft Wieg zich eveneens van het leven beroofd.

Andere bekende boeken van de schrijver zijn Vals licht, Gimmick! en Zes Sterren.

Joost Zwagerman was regelmatig te gast in EenVandaag. Zo volgden wij hem in 2010 toen hij het boekenweekgeschenk schreef. Deze reportage kunt u hier terugkijken:

Verslaggever Harm van Atteveld was bij hulpdienst 113 voor zelfmoordpreventie. Op het hoofdkantoor is er vandaag dubbele bezetting, en meer mensen zoeken de dienst ook op: