Joods restaurant HaCarmel in Amsterdam dreigt te verdwijnen als er geen permanente veiligheidsmaatregelen worden ingesteld. In december sloeg een man de ruiten van het restaurant in en deze week bleek dat de gemeente al had geweten dat de dader radicaliseerde.

In een brief van zijn advocaat vraagt restauranteigenaar Sami Bar-On de burgemeester van Amsterdam om permanente veiligheidsmaatregelen bij zijn restaurant: "Pas na meerdere incidenten in de afgelopen maanden ging de burgemeester over tot voorlopige camerabewaking bij mijn restaurant aan de Amstelveenseweg. Voor mij is nu de maat vol." Mocht de burgemeester niet over de brug komen, geeft Bar-On aan te overwegen zijn zaak te sluiten.

Op sociale media reageren mensen dat ze vinden dat de gemeente dit absoluut moet voorkomen. 

Terugkeer van antisemitisme?

Het lijkt er volgens sommigen soms op dat antisemitisme een groter probleem aan het worden is in Europa. Vorige maand nog was er de moord op Mireille Knoll, een 85 jarige Joodse vrouw in Frankrijk. Ze werd met messteken om het leven gebracht, mogelijk omdat ze joods was. Het leidde tot een grote demonstratie, en een manifest tegen antisemitisme.

Als je even de archieven induikt dan zie je dat er in de jaren ’60 ook al werd gesproken van een terugkeer van het antisemitisme. En in de jaren ’80 waren er in Amsterdam grote zorgen over de veiligheid van Joden. Je kunt je afvragen of het erger wordt, of dat het eigenlijk nooit is weggeweest, zegt hoogleraar en historicus Leo Lucassen. "Vanaf 2000 zie je dat het aantal gemelde incidenten van antisemitisme is gedaald."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.