De Algemene Nabestaandenwet (ANW) gaat op de schop. Dat heeft grote gevolgen voor jonge weduwen. Wie zijn partner verliest en kinderen jonger dan 18 jaar heeft, mag in de toekomst maximaal één jaar beroep doen op de regeling. 

Na dat jaar, zo staat in het regeerakkoord, moet het gezin de draad weer hebben opgepakt. Een ouder die werkt, stelt volgens Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma het goede voorbeeld. 

Dat is een fikse trap na, vinden jonge weduwen. Nu krijgen weduwes en weduwnaars nog ANW tot het jongste kind 18 jaar is, of uit huis gaat. Het gaat om zo’n twintig- tot dertigduizend personen per jaar die aanspraak doen op de regeling. Geen grote groep, erkent ook Petra van Rij van de Stichting Jonge Weduwes, die zij na het het overlijden van haar partner Hans Horrevoets oprichtte. Maar voor deze groep is de inperking van de ANW wel een flinke trap na. 

Sonja Nijon, die 18 jaar geleden haar partner verloor, klom in de pen en schreef zowel de Volkskrant als de staatssecretaris een brief. Zowel PvdA en VVD, evenals de staatssecretaris, willen de plannen uit het regeerakkoord niet toelichten op camera.

EenVandaag sprak in 2008 met Petra over haar partner Hans, die tijdens de Volco Ocean Race in 2006 omkwam op de Atlantische Oceaan. Kijk die reportage rechtsboven deze pagina terug.

Nooit meer zeilen

Nooit meer zeilen