Het conflict in Oekraïne lijkt zich uit te breiden, nu in het zuidelijk gelegen Odessa bij gevechten meer dan 40 doden zijn gevallen. Door de onrust komt de Joodse gemeenschap in het nauw.

In Oekraïne is er altijd sprake geweest van antisemitisme, maar door de spanningen neemt dit toe. Steeds meer Joden vertrekken naar Israël of overwegen een vertrek. Odessa is van oudsher de stad met de grootste Joodse gemeenschap in het land. De onrust concentreerde zich tot nu toe vooral in het oostelijk deel van Oekraïne, maar is nu dus ook hier doorgedrongen. Wat zijn de gevolgen?

Overuren op consulaat

In EenVandaag een gesprek met Koen Carlier van Christenen voor Israël. Deze organisatie luidt de noodklok, omdat al vanaf het begin van de Krimcrisis begin maart het Israëlisch consulaat in Odessa overuren draait. Verder spreken we met Alec Kopyt, een Oekraïense zanger die in Nederland woont. Hij werd geboren in Odessa, maar vertrok uit het land vanwege het antisemitisme.

Fotograaf Jaco Klamer was recent in Odessa om foto’s te maken van de Joodse gemeenschap. Daar hoorde hij hoe de angst is toegenomen na de Russische invasie op De Krim.