Het is even voor acht uur 's avonds. Zoonlief en ik zitten aan tafel; zowel zíjn als míjn mobieltje melden kort na elkaar verschillende binnenkomende sms'jes.

Die van hem laten weten dat zijn moeder zojuist op tv te zien was. In DWDD. Het aan mij gerichte sms'je is afkomstig van een collega die op La Palma vakantieviert en mij zojuist via BVN 'hoorde' langskomen. Mmm... Mijn nieuwsgierigheid en achterdocht zijn geprikkeld. Welke oude en wellicht genânte koe is hier uit de sloot gehaald?

Gauw Uitzending-Gemist kijken. Gelukkig. De schade valt mee:-) Het blijkt te gaan om een archief-stukje uit de uitzending van TweeVandaag, ergens in oktober 1999. Als Laatste Nieuws-verslaggever (zo heette dat toen zo mooi) waren dagploeg en ik naar Friesland gestuurd, voor het 'laatste nieuws' over Marianne Vaatstra.

Sentiment borrelt op; wat een enerverende tijd, die jaren bij Twee Vandaag. Niks was te gek, overal kon je op afgestuurd worden, als presentator trof je soms de meest bijzondere gasten aan je desk.  In de beginjaren werden net de eerste mobiele telefoons uitgedeeld, voor nood kreeg je nog een pieper mee, ingeval van geen mobiel bereik. De tijd ook dat internet zijn intrede deed, maar waarin je het vooral van Pyttersen's Almanak moest hebben. De dagen dat ik tijdens het make-up uurtje in de stoel van visagiste Martine Fichot af en toe bijna wegdommelde, want thuis vroegen een kleuter en een peuter soms ook 's nachts om aandacht...

Al mijmerend over wat geweest is, belt collega Marjan Moolenaar. Met de haar kenmerkende schaterlach zegt ze dat ze zo-even bij DWDD een 'schattig' archiefstukje van me zag. Met een enorme jas en dito schoudervullingen...

Dat ene fragment brengt me in gedachten weer even terug naar de jaren negentig. De enerverende, spannende tropenjaren bij -toen nog- TweeVandaag zijn voorgoed voorbij. Wat blijft zijn anekdotes, herinneringen en kostbare vriendschappen die tot op de dag van vandaag duren. Wat geweldig dat de (technische) ontwikkelingen niet hebben stilgestaan, maar wat heerlijk ook dat EenVandaag er gewoon nog lekker is! En fijn om af en toe nog uit de vergetelheid te worden gehaald dank zij Beeld en Geluid :-) en te zien dat die tijd toch echt bestaan heeft!

Verslag Vaatstra