Slechts enkele dagen na de aanslag op een nachtclub in Orlando, waarbij 49 slachtoffers vielen, roept de groepering Al-Thabaat jihadisten op om homo-evenementen wereldwijd aan te grijpen als doelwit voor nieuwe aanslagen.

De Telegraaf bericht vandaag op haar website over flyers die Al-Thabaat zou verspreiden via Telegram, een populair alternatief voor de app Whatsapp. De groep wordt door kenners omschreven als een collectief van IS sympathisanten, die onder jihadisten wereldwijd een zeker aanzien geniet.

De oproep past binnen een herkenbaar patroon na grote aanslagen. Een terroristische organisatie claimt de aanslag, en maakt gebruik van de impact om nog meer angst te zaaien. De vraag is daarom in hoeverre dit soort berichten serieus te nemen zijn, en of we daadwerkelijk ernstig rekening moeten houden met aanslagen tijdens bijvoorbeeld de Gay Pride in Amsterdam, die over een maand begint.

EenVandaag spreekt met terrorismedeskundige Bart Schuurman en mediaprofessor Henri Beunders over de propagandatactieken van IS en de impact van berichten die bedoeld zijn om angst te zaaien in een samenleving.