Tienduizenden jezidi’s zitten nog steeds vast in de bergen van Sinjar in het noorden van Irak.  Ze zijn omsingeld door strijders van ISIS. De jezidische gemeenschap in Nederland roept op tot actie. 

ISIS veroverde tijdens de opmars in Irak gebieden waar de Koerdisch sprekende religieuze minderheid woont. Ze legden hen een ultimatum op: verplicht bekeren tot de islam, op straffe van de dood. Jezidi’s sloegen massaal op de vlucht. Velen kwamen vast te zitten in de bergen, nadat ISIS deze omsingeld had.

Massagraf

Koerdische strijders hebben inmiddels een klein gebied veroverd waardoor duizenden jezidi’s konden vluchten. Maar ondertussen stapelen de gruwelijke berichten over het lot van de groepen die nog wel vast zitten. In de bergen is een groot tekort aan voedsel en water, waardoor velen al door honger en dorst zijn omgekomen. Volgens de regering van Irak zijn er massagraven gevonden waarin 500 lichamen van jezidi’s zijn aangetroffen. Zo’n 300 vrouwen zouden door de terroristen gebruikt worden als slaaf.

Het Amerikaanse leger is begonnen met voedseldroppings om de vluchtelingen in de bergen te voorzien van eten en drinken. Ook de Nederlandse regering bekijkt of het kan helpen met het transport van goederen voor Noord-Irak. Het Rode Kruis krijgt 400.000 euro extra voor hulp. De jezidische gemeenschap in Nederland probeert te doen wat ze kan. Morgen gaan ze naar de Tweede Kamer en hopen ook Minister Rutte tot meer actie te bewegen.

In EenVandaag een gesprek met een jezidi-gezin in Nederland.