Exact een week geleden gaat het helemaal mis in de Valkenburgse wijk Broekhem-Noord, een volkswijk waar al langer problemen zijn met een groep overlastgevende jongeren. 

Wanneer de 65-jarige buurtbewoner Willem Evers besluit om de het groepje jongeren aan te spreken op hun gedrag gaat het helemaal mis. Wat volgt is een confrontatie en tientallen buurtbewoners zijn ooggetuige van een fatale vechtpartij. Willem Evers overlijdt en de politie start direct een buurtonderzoek. 

Wat de precieze oorzaak van zijn overlijden is wordt nu nog onderzocht. Wel zijn er inmiddels drie aanhoudingen verricht in verband met de zaak. Het gaat om twee jongens uit Valkenburg van 15 en 17 jaar, en een 17-jarige jongen uit Schimmert. Vandaag werd bekend dat twee van deze jongens alweer vrij zijn gelaten. De twee jongeren blijven verdachte in deze zaak, maar er is nu onvoldoende aanleiding volgens het Openbaar Ministerie om de twee in hechtenis te houden. 

De derde verdachte, een 17-jarige jongen uit Valkenburg, zal worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De gemeente gaat nu versneld jongerencoaches inzetten in Broekhem-Noord, een traject dat eigenlijk pas na de zomer van start zou moeten gaan. 

Waarom slagen gemeenten er vaak niet in om dit soort overlastgevende jongeren in toom te houden en wat is dan wel de oplossing?

EenVandaag spreekt onder andere met de zoon van Willem Evers en met bezorgde buurtbewoners. In de studio reageert Jan Dirk de Jong, lector Aanpak Jeugdcriminaliteit aan de Hogeschool Leiden: “Wat je ziet is dat problemen rondom jeugdcriminaliteit juist flink aan het dalen zijn, maar tegelijkertijd zie je ook een trend van jongeren die op jonge leeftijd steeds heftigere en zwaardere delicten plegen. Dus eigenlijk een verharding van de resterende problematiek. "