Onze statusupdates op Facebook kunnen verraden hoe het gaat met je gezondheid. Dat blijkt uit een nieuwe studie, uitgevoerd door de Universiteit van Pennsylvania.

Onderzoekers analyseerden de statussen van 999 deelnemers. Uit die berichten konden de onderzoekers maar liefst 21 diagnoses vaststellen, van zwangerschappen tot aan huidproblemen. "Onze persoonlijkheden, mentale condities en gezondheidsgewoontes worden allemaal getoond op social media, en al deze dingen hebben een grote invloed op onze gezondheid", zeggen de onderzoekers.

Woorden voorspellen ziektes

De statusupdates waren volgens de wetenschappers vooral heel effectief bij het voorspellen van diabetes en geestelijke gezondheidsproblemen, zoals angststoornissen, depressies en psychoses. Door het combineren van taalgebruik, foto's en gedrag konden de onderzoekers onderliggende medische klachten raden.

Als voorbeeld noemen ze de woorden: 'drinken', 'dronken' en 'fles' die, niet geheel verrassend, een alcoholprobleem verraden. Maar iets minder voor de hand liggend bleken de woorden 'bidden' en 'God' te zijn. Bij mensen die deze woorden veel gebruiken bleek de kans dat zij diabetes hadden 15 keer hoger te zijn dan bij mensen die geen of weinig religieuze woorden gebruiken.

Lees ook

Vragen over privacy

De onderzoekers geven toe dat hun studie vragen oproept over privacy. Ze willen gebruikers van Facebook meegeven dat ze goed moeten opletten waar hun data voor wordt gebruikt, en toestemming intrekken als ze zich daar niet goed bij voelen.

"Het is twijfelachtig dat social mediagebruikers de omvang begrijpen waarmee hun gezondheid al via digitaal vastgelegde activiteiten wordt blootgesteld", zeggen de onderzoekers. Ze zeggen daarnaast wel dat ze denken dat social media veel potentie heeft om de gezondheidszorg te personaliseren.