Vergeet Sushi. Ramen, de noodles uit Japan, veroveren de wereld. Ook in ons land schieten de zogeheten 'ramen restaurants' als paddestoelen uit de grond. Maar het bereiden van goede ramensoep is nog niet zo eenvoudig.

Tomita Osamu is de beste ramenchef van Japan. Elke dag staan er lange rijen 'ramen heads', zoals de kok zijn fans noemt, te wachten om zijn ultieme noodlesoep op te slurpen. Geheimen heeft de chefkok niet, maar obsessief is hij wel. Osamu is altijd op zoek naar de beste gedroogde sardines of de lekkerste varkenskop voor zijn bouillon. "Als chef moet je misschien nog wel meer ramen head zijn dan je klanten. Je moet de soep zo goed maken dat mensen hem niet zat worden, zelfs als ze hem elke dag eten." 

Ramen in Nederland steeds populairder

De noodlesoep is over komen waaien vanuit Japan naar Amerika, Canada en toen Australië. Nu is Nederland aan de beurt. Fou Fow Ramen opende als eerste ramenrestaurant in Nederland. Inmiddels heeft de Chinees-Nederlandse eigenaar Fow Pyng Hu zijn tweede zaak in de Amsterdamse Pijp geopend. Bevolkt door hipsters, toeristen en af en toe een Japanse expat. Ramen maken is arbeidsintensief. Er moeten minimaal  24 uur verstrijken voor de juiste rijke smaak van de bouillon is bereikt. Daarnaast moet de soep heel heet worden gegeten. “Het zijn honderdduizend beslissingen die je moet nemen bij het bereiden. Wanneer moeten welke ingrediënten worden toegevoegd? Wanneer moet het vuur hoog en wanneer lager? Je moet steeds bijsturen. Controle zien te krijgen op de ingrediënten", aldus Pyng Hu.

Ook is er sinds één maand het eerste veganistische ramen restaurant geopend in ons land. De eigenaar van Men Impossible , Atsushi Ishida,  vindt duurzaamheid heel belangrijk. “De meeste ramenrestaurants halen sowieso een aantal producten uit Japan, maar ik wil alleen maar werken met producten uit Europa”

De geschiedenis van Ramen

Voedingsdocent Hao-En Looi en zelf ook restaurant-eigenaar vertelt over de geschiedenis van dit typische Japans gerecht. “De echte oorsprong is niet duidelijk, maar velen beweren dat die ligt bij buurland China. Ramen werd na de tweede oorlog vooral populair onder de armen. Er werden simpele bouillons met veel olie bereid. Deze vette gerechten waren niet duur, maar heel voedzaam en makkelijk verkrijgbaar voor de hongerige arbeidersklasse", aldus Hao-En Looi. Toen de economie begon aan te trekken en de schaarste verdween, werd de noedelsoep rijker en luxer. Onder een nieuwe generatie groeide het uit tot een ware cultus. Hao-En Looi: "Ramen werd een maaltijd voor jong en oud, rijk en arm.“

Tijdens IDFA beleeft de documentaire 'Ramen Heads' op 15 november haar premiere. De maker volgt Tomita Osamu, de beste ramenchef van Japan. Uitgebreid komen zijn ingrediënten en werkwijze in beeld.