Primatoloog Jane Goodall is weer in Nederland. Het is misschien wel de laatste keer dat de wereldberoemde primatologe ons land bezoekt. De Britse dame die bekend werd door haar baanbrekende onderzoek naar chimpansees is namelijk 84 jaar oud.

Goodalls leeftijd heeft haar echter niet tegengehouden. Ze reist 300 dagen per jaar de wereld rond om mensen te inspireren zich in te zetten voor een betere planeet. ‘De wereld waarin wij leven is in extreem slechte staat’, is de alarmerende boodschap van de primatologe.  Goodall zet zich daarom actief in om meer bewustwording te creëren en vraagt aandacht voor duurzame oplossingen.

'Ieder van ons moet iets doen voor de planeet'

Tijdens haar  verblijf in Nederland geeft zij meerdere lezingen waarin zij haar boodschap deelt: "Mijn boodschap aan de wereld is dat ieder van ons iedere dag opnieuw iets doet voor de planeet. Wat we kopen, wat we eten, waarmee we ons kleden, waar komt het vandaan? Heeft het geleid tot schade aan het milieu, kwam er wreedheid ten opzichte van dieren aan te pas, was het goedkoop omdat het tot stand kwam door kinderarbeid? Als we beginnen met het maken van ethische keuzes, dan lijkt het misschien weinig verschil te maken. Maar als het honderden, duizenden, miljoenen en uiteindelijk miljarden keren gebeurt, dan bewegen we ons naar een betere wereld."

'De mensheid is gewoon een plaag'

Voormalig astronaut André Kuipers, ook aanwezig, deelt haar analyse dat we voor belangrijke keuzes staan: "De wereldbevolking groeit met 200.000 mensen per dag. Die willen allemaal energie, die willen allemaal water en geven een enorme druk op de omgeving. Per dag komen er dus meer mensen bij dan er primaten zijn. (..) De mensheid is in mijn ogen gewoon een plaag. We groeien, we vreten alles op en op een gegeven moment is het op."

info

Over Jane Goodall

Goodall deed veertig jaar onderzoek naar het sociale en familiale leven van de chimpansee. Als klein meisje was ze al geïnteresseerd in dieren. Na het afronden van een secretariële studie ging zij bij antropoloog Louis Leakey aan de slag. Hij nam haar in 1957 en 1958 mee naar Kenia. Dit heeft ertoe geleid dat Goodall de chimpansees van Gombe Stream National Park vanaf juli 1960 is gaan bestuderen. Ze keerde terug naar Engeland en hoewel ze nog nooit eerder gestudeerd had, haalde zij in 1965 haar doctoraat in de ethologie aan het Newnham College van de universiteit van Cambridge. 

Maaltijd op een stokje

Tijdens haar onderzoek kwam ze tot de ontdekking dat chimpansees werktuigen maken en gebruiken. Ze bleken gebruik te maken van takjes en twijgjes om termieten te vangen. De primaten stoppen een twijg in een termietenheuvel waaraan de insecten zich vastklampen. De apen maken op deze manier eenvoudig een maaltijd op een stokje. De ontdekking van Goodall was bijzonder omdat voorheen werd gedacht dat alleen mensen gebruik maken van werktuigen. Ook ontdekte ze dat chimpansees soms vlees eten, oorlog voeren met andere apensoorten en samen op jacht gaan. 

Dame of the Britisch Empire

Goodall is sinds 2002 ambassadeur voor de Verenigde Naties en in 2004 benoemd tot ‘Dame of the Britisch Empire’. Ook heeft de onderzoeker in 2006 de UNESCO verjaardagsmedaille ontvangen voor haar inspanningen. Daarnaast is ze directrice van het Jane Goodall Institute in het Gombe Stream National Park in Tanzania. Inmiddels staat Goodhall beked als Engelse antropologe en biologe die gespecialiseerd is in de ethologie en primatologie. En zijn er talloze films en documentaires over haar werk gemaakt.

Kijk & lees ook