Stoptober, de maand waarin Nederland collectief stopt met roken, breekt bijna aan. Het Trimbos-instituut benaderde drie bekende Nederlanders om als ambassadeurs het goede voorbeeld te geven. Samen met Katja Schuurman en Kees van der Spek, doet ook Jan Slagter mee. Een flinke uitdaging, zo zegt de 64-jarige baas van Omroep Max bij Pauw. Volgens Slagter helpt het om te realiseren dat elke hunkering naar een sigaret, wanneer je gestopt bent, maar drie minuten duurt. Klopt zijn uitspraak ook?

Volgens Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht, kan je spreken van verschillende soorten van hunkering. Dat geeft je ook drie verschillende soorten van verslaving. "Er is een biologische verslaving, dat zou je ook een lichamelijke verslaving kunnen noemen, een psychologische verslaving en je kan ook spreken van een emotioneel sociologische verlaving."

Hunkering als een surfer

Psycholoog en verslavingscounselor Chris van Balen vergelijkt de hunkering van een ex-roker met een golf. "Je zou het kunnen voorstellen als een surfer die op een golf surft, de top bereikt en daarna langzaam van de top afglijdt. Zeker in het begin heeft de surfer veel onrust. Als je maar lang genoeg volhoudt, worden die golven minder hoog en dan ervaar je weer een soort balans."

In het algemeen kan je niet zeggen dat een hunkering gemiddeld maar drie minuten duurt, zegt van Schayck. De ene roker is namelijk de andere niet. "Allereerst hangt het erg af van het individu. Sommige mensen zijn heel erg verslaafd en dan duurt de hunkering naar een sigaret ook wat langer. Bij mensen die minder verslaafd zijn, is die hunkering beduidend korter." Bij deze 'licht verslaafden' kan een hunkering soms maar 30 seconden tot een minuut duren.

De uitspraak van Jan Slager klopt dus niet. Stoptober zal voor iedereen die stopt een verschillende uitdaging zijn. Zware rokers zullen langer hunkeren naar een sigaret, terwijl de drang om te roken bij anderen veel korter kan duren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.