Hilversum staat bol van de familieverbanden. De halve familie De Mol is op de buis te zien,  Rick Brandsteder trad in de voetsporen van vader Ron, mijn favoriete regie-assistente is de dochter van Willem Ruis, haar collega weer een kind van Koos Postema, en ga zo maar door. En wat te denken van de Krabbé’tjes, de Römertjes en de Smitjes.

EenVandaag vormt geen uitzondering: zo is verslaggever Caroline van den Heuvel  -inderdaad- de dochter van de oude Aad.

Maar één relatie is maar bij weinig mensen bekend en toch gaat het om mijn bloedeigen halfbroer Tom Kleijn. Tom is nu correspondent in Amerika voor Nieuwsuur,  maar werkte in een grijs verleden ook voor het toenmalige TweeVandaag. En omdat wij een verschillende achternaam hebben is het verband tussen ons jarenlang nooit gelegd. Zo kon het gebeuren dat ik tijdens één van mijn presentatiebeurten een kruisgesprek moest voeren met mijn eigen kleine broertje, die zich ergens in een ver buitenland bevond. Niemand die het doorhad. Dat wil zeggen: bíjna niemand. Want in een huiskamer in Noord-Holland zag een moeder plotseling haar jongste én oudste zoon gelijktijdig in beeld verschijnen…

Inmiddels is mijn rol bij EenVandaag veranderd. Ik mag Bas van Werven vervangen tijdens vakantie  en in het geval van fysieke ongemakken zijnerzijds. En dat heb ik geweten.

Afgelopen zomer haalde collega Bas, gezegend met een postuur dat een welvarend bestaan verraadt, het -twee weken voor de verkiezingen- in zijn hoofd om zes meter hoog in een boom te klauteren. Met een levensgevaarlijke val tot gevolg. En voor mij het vriendelijke doch dringende verzoek: ‘Kun je vanaf morgen de komende maanden EenVandaag voor je rekening nemen?’ Onverwacht, niet goed voor je gezinsleven, maar eerlijk gezegd ook een spannend en uitdagend weerzien met het meest succesvolle actualiteitenprogramma op de Nederlandse televisie. Bas is met terugwerkende kracht hartelijk bedankt!

Bagdad bereid zich voor op de oorlog