New York Geen reis uit de VS voor mij, maar gelukkig is dat ook niet nodig als de hele wereld een week lang hier naar toe komt. Tijdens de opening van het VN-jaar trok 'tout le monde' voorbij in New York.

Van de Venezolaanse president Chavez (die Bush de duivel noemde, en nog zwavel rook in de zaal waar Bush net had gesproken) tot de broer van de Cubaanse leider Fidel Castro (het gaat heel erg goed met hem, zei broer Raoul. Amerikanen brengen ondertussen alles in gereedheid om 'democratie te gaan brengen'- met als lichtend voorbeeld de casino's op de Bahama's). Natuurlijk ontbrak ook de Iraanse leider Mahmoud Ahmadinejad niet, die het dispuut met Amerika over de nucleaire wapens nog even aanscherpte (president Bush had hem tenslotte nog niet zo lang geleden een tiran genoemd dus er was een rekening te vereffenen) en niet te vergeten de Pakistaande leider Musharraf die zijn memoires kwam presenteren in boekvorm (waarin stond dat Amerika miljoenen aan Pakistan had betaald om Al Qaeda leden op te sporen en dat de Amerikanen op hoog niveau hadden gedreigd een bom te gooien op Pakistan als ze weigerde mee te werken).

Kortom de Amerikaanse overheid was zeer verguld met zoveel internationale 'vrienden' op Amerikaans grondgebied. Of eigenlijk natuurlijk op het grondgebied van de Verenigde Naties, want dat is onafhankelijk. President Bush liet zijn humeur er niet door verpesten en bleef vrolijk grappen maken. Het journalistenvolk smulde van zoveel actie tijdens de eindeloze hoeveelheid toespraken en diplomaten sloten dealtjes achter de schermen alsof er niets aan de hand was.

Vervelend voor ons bewoners was dat je rondom dat onafhankelijke gebied aan de oostkant van de stad een paar uur vertraging opliep. Straten werden afgezet, politieversterking toegevoegd en files stonden soms van west naar oost. Een taxi nemen werd een lange termijn project. Plekken waar je normaal gewoon naar binnen liep, werden onneembare vestingen en alle vormen van identificatie waren vereist. Veiligheid won het met glans van privacy.

Maar gelukkig kunnen we nu weer overgaan tot de orde van de dag. Zelfs Musharraf en Karzai hebben het land verlaten. Pas over een jaar hoef ik weer rekening te houden met extra reistijd.