Het verwelkomen van migranten bracht het vergrijsde Riace opnieuw tot leven, én het bracht het dorp bijna de Nobelprijs voor de Vrede. Maar inmiddels zijn bijna alle migranten alweer weg. De dorpelingen bleken zelf niet blij met de aanpak.

De 33-jarige Mario uit Gambia is één van de weinigen die nog in Riace is gebleven. Hij heeft werk gevonden als tuinman. "Er zijn heel veel mensen weg", vertelt hij. "Alles was goed hier, maar nu is het kapotgemaakt."

Het Riace-model

Mario verlangt terug naar de tijd dat Mimmo Lucano nog burgemeester was. Lucano vond dat er een oplossing moest komen voor zijn almaar krimpende en vergrijzende dorpje in de punt van de Italiaanse laars. Daarop bedacht hij het volgende: hij bood aan migranten op te vangen en zou daarmee zorgen dat er weer leven in het dorp komt. De overheidsbijdrage voor de opvang van asielzoekers, zorgde dat er weer banen bijkwamen en dat de lokale economie weer op stoom kwam.

Ook werden leegstaande huizen bewoond en kon de lokale school weer open. Het model gaf Riace internationale bekendheid en werd al snel het 'Riace-model' genoemd. Andere vergrijzende dorpjes in Italië besloten de aanpak te kopiëren. Uiteindelijk werd het dorp zelfs voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Niet blij met de titel 'migrantendorp'

Maar nu blijkt dat veel inwoners van Riace helemaal niet zo blij waren met deze aanpak. Bij de lokale verkiezingen kreeg oud-burgemeester Mimmo Lucano, de bedenker van het Riace-model, maar 23 stemmen. Anti-migratiepartij Lega was de grootste winnaar.

De bewoners van Riace, die bejubeld werden om hun gastvrijheid en als voorbeeld werden neergezet voor andere gemeenten, kozen voor rechts. Voor minder migranten. Het dorp kreeg ook een nieuwe burgemeester, de rechtse Antonio Trofoli. Hij moet niks hebben van het Riace-model.

Overlast

"We hadden hier op een gegeven moment 600 migranten, terwijl het dorp daarvoor uit 1800 mensen bestond. Het was net alsof je een gigantisch asielzoekerscentrum in het dorp loslaat. Dat zorgt voor overlast", zegt Trofoli.

Dorpsbewoner Paolo werkte 4 jaar lang in het opvangproject. Maar ook hij stemde voor de nieuwe rechtse burgemeester. "Eerst leek het allemaal goed te gaan, maar het werd te veel. De migranten gedroegen zich ook niet goed. Het is beter dat ze weggaan", vindt Paolo.

Subsidies stopgezet

Matteo Salvini, de vice-premier van Italië is blij met het mislukken van het Riace-project. "Het is de gemeente waar links zo trots op was. Daar hebben ze op Lega gestemd. Tegen de ongecontroleerde migratie."

Vanuit de overheid werden de subsidies voor de projecten in Riace en andere krimpende dorpen die het Riace-model overnamen al stopgezet. En de oud-burgemeester van Riace viel al in ongenade omdat hij vervolgd werd voor fraude met publiek geld.

Riace online

Lees ook

Een hart onder de riem

De enkele projecten die er nog zijn, draaien op vrijwilligers. Vier Nederlanders kwamen naar Riace om de migranten daar een hart onder de riem te steken. "We proberen mee te draaien en de mensen te bemoedigen door te laten weten dat er in Europa ook mensen zijn die met ze begaan zijn," aldus Patrick.

Vivian runt een kinderdagverblijf waar de migranten hun kinderen heen kunnen brengen. "Het is mooi om te zien hoe kinderen met elkaar kunnen spelen. Achtergrond maakt niet uit, taal maakt niet uit," vertelt ze terwijl haar kinderen met de kinderen van de migranten spelen.

Een einde aan alle projecten

Maar over een paar maanden sluit ook dit project. Vice-premier Salvini wil een einde maken aan alle integratieprojecten die lijken op Riace. Hij wil dat het geld naar de Italianen gaat.

Giuseppe is oud-politieagent van Riace. Hij geeft Salvini gelijk. "De mensen hier hebben honger. Ze hebben geen geld, geen pensioen, en dan gaan ze gratis brood geven aan de Afrikanen? Dat is toch onzinnig. De Italianen hebben het nodig."

Het Riace-model maakte het Italiaanse dorpje wereldberoemd, maar inmiddels wordt de hele integratie-aanpak alweer teruggedraaid.