Terreurorganisatie Islamitische Staat wil strijders Europa en de Verenigde Staten binnensmokkelen. Vermomd als vluchteling, zouden ze hier dan een terreurcel kunnen vormen en aanslagen plegen.  

Dit meldde de Duitse krant Bild am Sonntag gisteren, op basis van bronnen binnen veiligheidsdiensten. De terroristen zouden in groepjes van vier moeten afreizen naar Europa. Als vluchteling zouden ze makkelijker de beveiliging van vliegvelden kunnen omzeilen.

Is het mogelijk dat er strijders vermomd als vluchtelingen naar Europa komen? Moeten we nu dan maar geen vluchtelingen opnemen? Of zijn we er al te laat bij en moeten we goed opletten op verdachte types?

We praten erover met John van Tilborg, directeur van INLIA, het Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven ten behoeve van Asielzoekers. Hij regelt al  tientallen jaren opvang voor asielzoekers.

Ook spreken we met Anjo Hekman. Hij is advocaat vreemdelingenrecht en werkte bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.