‘Stuur ons uw foto’s en filmpjes!’ Met deze oproep probeert de politie er achter te komen wie de relschoppers zijn die vrijdag 21 september een ravage aanrichtten in Haren.

Wat doen politie en Justitie met deze beelden en kunnen ze leiden tot een veroordeling van de daders?

EenVandaag spreekt met Thomas van der Vlugt, een van de makers van een filmpje waarop de plunderaars van de Albert Heijn te zien zijn. Onderzoeker Henk Ferwerda laat zien hoe de politie de beelden analyseert en visueel criminologe Gabry Vanderveen legt uit dat beelden met strafbare feiten niet direct tot een veroordeling hoeven te leiden.

De politie Groningen is een grootschalig onderzoek gestart om de relschoppers te achterhalen. Een team van 25 rechercheurs moet de komende tijd de - vele tientallen- veroorzakers achter de rellen opsporen. Analyse van beeldmateriaal is de belangrijkste opsporingsmethode.

De politie beschikt over ruim 2 gigabyte aan videomateriaal en foto's van de onlusten. Met een speciaal programma worden die gefilterd en geanalyseerd. Het rechercheteam probeert zo de relschoppers te identificeren en koppelt daders aan strafbare feiten. Verdachten die de politie niet op korte termijn kan achterhalen, lopen het risico dat ze binnenkort overal te zien zijn.

De politie gaat beelden publiceren op speciale websites en in het uiterste geval ook op billboards en videoschermen in de regio.

Vrijdag liep het uit op rellen in Haren. Hier kunt u de EenVandaag-reportage van zaterdag 22 september terugkijken.