Het opzettelijk te kak zetten van het koningshuis, daar kun je een gevangenisstraf of een fikse boete voor krijgen in Nederland. Is dat nog wel van deze tijd? Daar debatteert de Tweede Kamer over. 

In de Nederlandse wet is het volgende opgenomen over majesteitsschennis:

Opzettelijke belediging van iemand van het Koninklijk Huis wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.

Dit komt neer op een boete van 20.000 euro, wat in schril contrast staat met de geldboete die je kan krijgen voor het beledigen van een ‘gewone’ burger. Hierv kun je namelijk een boete krijgen van 4100 euro, of hooguit drie maanden celstraf. 

Wetsvoorstel vóór schrappen van de wet 

D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt dat hier verandering in moet komen en dient in 2016 een wetsvoorstel in om het beledigen van de koning uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. Omdat er nog geen nieuw kabinet was werd besloten hier nog niet over in debat te gaan. Maar nu is het moment dus toch daar. Een Kamermeerderheid schaart zich achter Verhoeven en wil de wet schrappen of de straffen ervoor gelijk trekken met de straffen voor het beledigen van een gewone burger. De afschaffing van de wet hangt nu nog af van ChristenUnie, SGP en CDA, deze partijen zijn namelijk tegen aanpassing van de wet. Die partijen hebben ook in het verleden de wet altijd beschermd.


Domela Nieuwenhuis en de waxinelichtgooier

Een berucht voorbeeld van majesteitsschennis is Domela Nieuwenhuis in 1887. Hij werd aangepakt omdat Willem 3, ‘Koning Gorilla’ werd genoemd en omdat zijn werkethiek belachelijk werd gemaakt. Maar het bekendste voorbeeld is natuurlijk de gooier van de waxinelichthouder tijdens Prinsjesdag in 2010. Hij werd op basis van die wet veroordeeld tot vijf maanden cel.

Wat vindt Nederland hiervan?

In 2014 deed het EenVandaag Opiniepanel onderzoek naar aanpassing van dit soort wetten. Toen stond 40% van de ondervraagde panelleden achter het afschaffen. En 53% niet. Dus geen uitgemaakte zaak. De meningen zijn verdeeld. Op zich vinden veel mensen dat het wel tijd wordt. De Oranjevereniging vindt van niet, zoals je ook wel zou verwachten. Want de koning moet beschermt worden. Daar verbazen ze zich over in Engeland. The Guardian schrijft: ‘Hoe kan het dat zo’n liberaal land nu nog zo’n strenge wet heeft.’