De dagen van de Koude Oorlog lijken te herleven: de NAVO en Rusland beschuldigen elkaar van oorlogshitserij en dreigen in een wedren met onzekere uitkomst te geraken. Inzet zijn de Baltische staten.

De NAVO vreest dat Rusland na de Krim haar oog op de landen aan de Oostzee heeft laten vallen en wil Rusland duidelijk maken dat dit een brug te ver is. Estland, Letland en Litouwen zijn niet voor niets lid van het bondgenootschap, waar geldt dat de ‘aanval op een, is een aanval op allen’. 

De Russische ambassadeur van de NAVO, Alexander Grushko hekelt in EenVandaag de Westerse opstelling en vraagt zich af waarom Rusland een dergelijke inval zou willen. De retoriek van de NAVO noemt hij ‘niet van deze tijd’ en ‘gevaarlijk’. 

Volgens voormalig adjunct-generaal van de NAVO Richard Shireff heeft Rusland wel degelijk plannen de Baltische staten te bezetten en heeft president Poetin zich een mandaat toegeëigend te interveniëren in landen met een Russische minderheid, zoals hij eerder deed in Oekraïne. De NAVO-oefeningen in Oost Europa zijn wat Shireff betreft hard omdat de NAVO hiermee haar bereidheid toont haar lidstaten te beschermen en te verdedigen.

Wie spreekt er de waarheid, als die er al is, en waar zijn de spanningen tussen de NAVO en Rusland eigenlijk begonnen? 

Vandaag in EenVandaag een exclusief interview met de Russische ambassadeur van de NAVO, Alexander Grushko. Daarnaast spreken we ook met Richard Shireff, voormalig adjunct-generaal van de NAVO. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.