Wat is er toch gebeurd op 4 december 2001, de dag waarop Pim Overzier uit Apeldoorn spoorloos verdwijnt, na een uitnodiging voor een blind date? Negen jaar na dato houdt deze vraag de gemoederen nog steeds bezig. Is de veroordeelde, Henk Haalboom, wel echt de moordenaar van Pim? De vraag is weer extra actueel nu de vierde grote rechterlijke dwaling in korte tijd naar boven is gekomen met de vrijspraak van Ina Post.

Om even stil te staan bij haar zaak, ga ik terug naar de rechtszaal donderdagochtend. Het gezicht van de inmiddels 54-jarige Ina Post is getekend door het leed van iemand die een half leven lang onterecht als moordenares is aangemerkt. In onze uitzending, die u zeker moet terugkijken als u het gemist heeft, vertelt ze wat ze het moeilijkste vond: ‘Mensen hebben echt geloofd dat ik tot moord in staat ben.’ Het niet geloofd worden, in een kafkaëske nachtmerrie terecht komen waarin alle schijn zich tegen je keert, dat is voor haar het ergste. ‘Niet elke verdachte liegt als hij zegt dat hij onschuldig is’, merkt ze geëmotioneerd op. ‘Ik neem het de rechercheurs vooral kwalijk dat ik zo lang heb moeten knokken voor ze mijn woorden voor waar aannamen’.

Is ‘Henk Haalboom’ volgende rechterlijke dwaling?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.