De snikjong en de lantaarnknecht, kent u ze nog? Beroepen uit een ver verleden, ooit verdwenen door nieuwe technieken. Ook bij banken maakt automatisering een enorme opmars waardoor de traditionele bankmedewerker steeds meer overbodig is. Waar kun je als oud-bankmedewerker in deze krimpende branche dan aan de slag? En hoe zijn banken zelf veranderd de afgelopen jaren? Is er nog wel behoefte aan de ABN AMRO, ING en Rabobank?

Ontslagen

Afgelopen maanden vlogen de aankondigingen van massaontslagen bij banken ons om de de oren. De Rabobank ontslaat 12.000 mensen, ABN AMRO laat 1400 mensen gaan en ING kondigde aan dat ze de komende jaren door 7000 banen een streep zet. Het UWV berekende dat er volgend jaar 60.000 banen verdwenen zijn in tien jaar in de financiële sector. En oud-bankiers vinden moeilijk nieuw werk. Waar gemiddeld 65 procent van de werklozen binnen een jaar nieuwe werk vindt, komt slecht 38 procent van de oud-bankmedewerkers binnen een jaar weer aan de slag.

Rempco du Mée werkte in 2012 bij ING toen daar een reorganisatie plaats vond. Hij en zijn vrouw, die ook bij de bank werkte, zagen geen toekomst meer binnen het bankwezen, maar vooral, ze zagen ook een kans om hun droom te verwezenlijken. Samen leiden ze nu een ijssalon in Amstelveen. Mat Teuwen werkte 17 jaar bij de Rabobank en zit pas net sinds deze week thuis. Hoewel hij nu nog niet meteen zicht op nieuw werk heeft ziet hij de toekomst positief in. Ook in EenVandaag een gesprek met Rob Witjes, arbeidsmarktdeskundige van het UWV.

Banken verleden tijd?

Wie binnen 10 minuten een krediet wil, of binnen een week een hypotheek, gaat niet altijd meer naar een bank. Nieuwe IT-bedrijfjes kunnen die diensten vaak veel slimmer, sneller en goedkoper aanbieden. Financiële start-ups nemen daarmee veel traditionele diensten van de bestaande banken over. Is dat een bedreiging voor banken of is het concurrentie die ze scherp houdt? EenVandaag spreekt daarover met hoogleraar financiële markten Arnoud Boot. Ook krijgen we een rondleiding van hoofd FinTech ING Benoit Legrand door hun innovatielab waar het bankieren van de toekomst ontwikkeld moet worden.

Eén van die start-ups die zich bezig houdt met zo’n traditionele bankendienst is ‘bijBouwe’. Via internet kan je via hen binnen een week een hypotheek krijgen. Toen zij negen maanden geleden begonnen, meldde de Rabobank een week later dat zij ook die dienst aan konden bieden. BijBouwe ziet zichzelf als een onderneming naast de banken. Andere financiële start-ups kunnen juist groeien dankzij de bank. Zo huizen de bedrijfjes Gekko en WhyDonate in het innovatiecentrum van ING waar zij hun ideëen verder kunnen uitrollen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.